<< Tillbaka
Skriv ut >>


Reseguide till Toscana,

Med reservation för ändringar.

Före avresa, investera i en bra bilkarta och guide.

Allmän Italieninformation, se www.italia.se

Sugen redan nu på toscansk mat? www.tuscanyflavours.com

Många byar har en turistbyrå. Förvänta er ingen större service och entusiasm därifrån. Får ni tips från boendenas ägare, så brukar det vara ”säkra kort”.

Undvik restauranger som verkar turistiga. Maten kan vara bra men servering ofta undermålig.

Utflyktsmål i Toscana

Bad och spa-behandlingar
Rapolano Terme och Saturnia.

Casole d’Elsa
Ligger i centrala Toscana mellan San Gimignano och Siena med en Slow Food restaurang. Inte turistigt, 1000 invånare. En riktig pärla.

Certaldo Alto
Ligger vid moderna Certaldo. Äldre del som du når med en kortare tur i ”linbana på räls”. Jättefint. Resturanger finns.

Chiantibergen
Ligger söder om Florens, väster om Autostrada del Sole. I Chiantibyarna Greve, Radda, Castellina, Panzano och Gaiole ska du passa på och köp vin. Chiantivinerna har svart tupp på etiketterna.

Intill torget i Greve ligger en av Italiens mest berömda köttaffär, Antica Macelleria Falorni.

Utanför Gaiole finns ett hotell som heter Castello di Spaltemma. Där finns också restaurang. I Castello di Volpaia finns ett slott och möjlighet köpa vin, olivolja och tvålar. Från tallskogen mellan Siena och Florens kommer de finaste Chiantivinerna. Här hittar du vackra vingårdar och slott. Trots att området är litet rent geografiskt, så finns det hur mkt som helst att titta på.

Colle Val d’Elsa
Glasproduktion och kristall.

Golfbanor i Toscana
Circolo del Golf dell'Ugolino
Golf Club Punta Ala
Tenuta di Castelfalfi.

Greve
På kvällen äter ni pizza inne i Greve på Gallo Nero eller Mangiando Mangiando (toscansk husmanskost). På Piazza Trento kan ni gå på vinprovning hos Enoteca Fuoripiazza eller hos Le Cantine di Greve in Chianti (140 olika sorters vin att smaka. Öppet alla dagar 10-19). På torget i Greve ligger också Toscanas kanske mest kända korv - och skinkaffär Falorni.

Florens
Se vår Florensguide.

Bo i Florens?
Klicka här.

Norr om Florens
Här hittar du Villa la Pietra, med en av de vackraste formträdgårdarna i Italien. Det finns också flera vingårdar, bl.a. Fattoria di Cusano, Raccianello och Pietrafitta.

Kyrkor/kloster
Abbazia di San Galgano och San Antimo

Kuriosa
Tyckte du om filmen ”A room with a view”? Det rummet går att hyra för 480 euro per natt. Se www.hoteldegliorafi.it.

Lucca
Anses producera den bästa olivoljan i Italien. Staden har flera romanska kyrkor och ett vackert torg som fortfarande har kvar den ovala formen efter en romersk amfiteater. Den 13 september anordnas Volto Santosprocessionen och det kommer folk från hela Toscana för att titta på. Här finns också kyrkor med påkostat mönstrade fasader t.ex. San Michele vid Piazza Napoleone, där Napoleons syster Elisa bodde. Napoleon erövrade Lucca 1799. Huvudgatan heter Via Fillungo och turistkontoret ligger på Piazza Guidiccioni 2. Runt staden går en 4 km lång, 30 m bred och 12 m hög stadsmur. Hyra cyklar och cykla runt Lucca på stadsmuren. Berömda sommarpalats, byggda på 1500- och 1700 talet ligger utanför Lucca.

Montepulciano
Montepulciano är en mycket vacker och charmig toskansk stad, belägen på en kulle. Här framställs det ädla och berömda vinet - Vino Nobile. Katedralen, som är ganska dyster, har intressanta lämningar av en gravvård av Michelozzo från 1430. Ta en promenad längs fästningsvallarna och titta på utsikten. Besök jugendcafèt Caffè Polziano på Via di Voltaia nel Corso 27 Marknad på torsdagar. Turistbyrån i Montepulciano.

OUTLETS
The Mall - En halvtimme från Florens som säljer b.la Gucci och Armani till bra priser.
Valdichiana Outlet Village - En halvtimme från Siena, säljer till låga priser b.la Nike, Benetton, Swatch och ca 70 märken till.
Dolce & Gabbana - Ligger utanför Florens och har öppet 7 dagar i veckan.
Prada - Utanför Levanelle. Mycket populärt.
Pratesi - Ligger i Radda och Ambra.
Roberto Cavalli - Florentinarnas favoritdesigner, ligger utanför Florens.


Panzano
Charmig lugn by med värlsberömd slaktare, Dario Cecchini! Besök hans affär och restaurang; www.dariocecchini.com

ANTICA MACELLERIA CECCHINI
Via XX Luglio 11
mån-tor+sön: kl 9-14
Onsdag stängt
Fre-lör 9-18

Restaurang SOLOCICCIA
Mån-ons stängt
Tor-lör 19-21
Sön 13:00
Bordsresevation +39 055852727

Pienza
Italiens första renässanstad och idag under UNESCOS beskydd. Pienza har mer eller mindre förblivit som Pius II byggde den. Här finns en katedral, ett släktpalats och ett biskopspalats - alla vid samma torg som han planerade.Katedralen har en fin samling stilenliga altartavlor av dåtidens sienesiska målare.

Pienza är fantastisk fint och charmigt. Mkt turister under högsäsong. MÅNGA ostbutiker. Ät t.ex på Buca della Fate, Corso Rossellino 38. Provsmaka vin, grappa och toskanska snacks hos Rosmarie Widman på Piazza Martiri della Libertà 12

Bor du på Palazzo Conti B, så köp din ost 10 % billigare på Bindi Enzo (ligger 1 km. efter Pienza på väg mot Montepulciano)

Pisa
Området kring Pisa station är inte särskilt intressant. Här bor man bara. Däremot, går man rakt fram, så börjar Corso Italia, en fin gågata med flera fina butiker. Både kläder och delikatesser. När gatan tar slut, ligger floden Arno, som också rinner genom Florens. Vackra vyer och fina bilder för dig som gillar att fotografera. Efter bron ligger Piazza Garibaldi och här ligger Pisas bästa glassbutik! Promendera bort mot Piazza dei Cavalieri, ett mycket vackert torg. Här ligger en av Italiens mest kända naturvetenskapliga skolor med elever som Galileo Galilei.

10 min. till fots längre bort ligger Campo dei Miracoli och det Lutande tornet. Alla monumenten är väl värda ett besök. Har du inte svindel, så är tornet en upplevelse… Det lutande tornet byggdes i två etapper. Det första 1173. Det andra i slutet på 1200-talet då man förstått att det inte skulle falla omkull. Från början var det nämligen träskmark här. Kostar 15 euro att gå upp i tornet.
Campo Santo i Pisa är en av världens mest berömda kyrkogårdar och bjuder på många skönhetsupplevelser, utöver det lutande tornet. Domen påbörjades år 1065. Fasadens randiga mönster är förmodligen västerländskt medan utsmyckningarna kan vara orientaliska. Baptisteriet påbörjades år 1152 och avslutades i slutet av 1200-talet.

Restaurangerna i området är självklart mycket turistanpassade men man bemöts ändå trevligt. Passa på och köp hem ett Lutande torn som blinkar i discotakt! Pisa har Toscanas största flygplats (b.la Ryanair)

Ljusfest, parader och regattor i Pisa 16-17 juni!

Poggibonsi
Här kliver du av om du kommer med tåg och tar bussen upp till S.Gimignano. Flera stora varuhus i utkanten som säljer t.ex kläder, heminredning m.m. Oviesse är ett känt märke.

Radicondoli
Liten medeltida by med 1 000 invånare och flera intressanta hus och byggnader. Härifrån är det sju mil till Florens, fyra mil till Siena och 6 mil till havet. Ät på någon av byns restauranger, t.ex. Il Granaio, Il Nazionale, La Pergola eller Le Mura.

San Gimigano
Byn ligger sydväst om Florens och nordväst om Siena. San Gimigano är historisk och vilar på etruskisk grund. Dagens San Gimignano präglas av medeltidens arkitektur. Palatsen, klostren och kyrkorna påminner om svunna storhetstider. Till San Gimigano kommer många konstnärer för att arbeta, även från Sverige. Byn förföll länge men har tack vare sin skönhet och historia, nu återfått den goda ekonomin.

Staden är mest känd för sina torn. De var en gång i tiden 72 stycken, nu återstår 14. Den pittoreska stadskärnan är avstängd för trafik och full av trevliga caféer, vinbutiker serveringar. I vinbutikerna hittar du det mest toskanska av de toscanska vinerna: Vernaccia di S.Gimignano. San Gimignano är med på UNESCOS lista över världsarv.

Porta San Giovanni är ”huvudporten” in till San Gimignano. Strax efter porten på höger sida ligger en restaurang med en fantastisk utsikt, Ristorante Bel Soggiorno. I byn kan ni gå med guidade turer på engelska som avgår flera ggr per dag. Vänd er till turistbyrån på Piazza del Duomo. Räkna med mycket folk.

San Gusmè
Dockskåpsby med ett par resturanger. Ät hos Sira e Remino.

Sansepolcro
En lugn stad med mycket aktivitet i stadens pastafabriker. Jag vet inte om de tar emot studiebesök men knacka på och fråga! I byn föddes Piero della Francesca och på Museo Civic kan man se en del av hans konst.

Siena
Den stora charmen med Siena är de medeltida, smala gränderna som att sluttar ned mot det berömda torget il Campo. Torget är verkligen vackert, väldigt stort och allt sluttar in mot mitten. Staden är trång och på sommaren är det mycket varmt och därför blir det extra härligt när man når fram till torget och nås av en lätt bris. Det är värt pengarna att äta sin lunch eller middag på en uteservering här. Huvudbyggnaden vid torget heter Palazzo Pubblico och är f.d. regeringsbyggnad. Där inne finns ett par världsberömda fresker. Tornet heter Torre del Mangia. Från tornet har man en fantastisk utsikt men att klättra upp i det är inget för dig med svindel.

Förr i tiden låg Siena alltid i krig med Florens, och förlorade för det mesta. Som mäktigast var Siena på 1200-, 1300-talen men när digerdöden slog till, gick det snabbt utför. Det vittnar domen om. Om du tittar på Domens tak, ser du att man inte haft råd att slutföra den stora kyrkan. Domen är byggd under slutet av 1100-talet och början av 1300-talet. Giovanni Pisano ritade fasaden. Nicola Pisano ritade år 1268 predikstolen, som finns snett under kupolen. Piccolomini altare pryds av fyra statyetter som Michelangelo gjorde som ung. I souvenirbutiken som tillhör kyrkan, säljer man mycket vackra affischer.

I Siena bodde och arbetade många kända konstnärer och kanske var Sienaskolan ännu mer betydelsefull i Italien och Frankrike på 1300-talet än vad den florentinska konsten var.

I Siena går Palion av stapeln 2 ggr per år (2 juli och 16 augusti). Palion är en slags barbacka galopptävling runt Il Campo. Ryttarna bär medeltida kläder och varje ryttare representerar ett kvarter. Det är världens stämning i stan och alla, inklusive turisterna håller på en ryttare. Vi brukar hålla på kvarteret Il Riccio (Igelkotten). Folk kommer från hela världen för att beskåda Palion. Sittplatserna är dyra och måste bokas månader före. Ståplatserna är gratis men du får räkna med att få stå några timmar i gassande solskenet. Själva loppet är fem minuter långt men folk kommer ändå från Japan och står tålmodigt och väntar. Turistkontoret ligger på Via di Città 43.

Restauranger: Ristorante och Pizzeria La Speranza på Piazza del Campo.

I Siena finns gratis guidade turer på tisdag eftermiddagar.

SLOTT
Castello Banfi
Vin, mat och museum.

Castello di Albola
Rekommenderas varmt. Ligger vid la Villas stadsgräns (0,5 km. från Radda). Skylt: Casetllo di Albola. Vinslott, 2 ggr turer per dag. Förboka på +39 0577 73 80 19. 1600 hektar mark. Ägare: Zonin

Castello di Brolio
Guidad tur, förbokning krävs. Ej till vinbutik och eget besök på slottet. Säkrast förmiddagar.

Val di Cecina, Cecinadalen
Ett vackert område med många slott, kyrkor och byar. Här finns ståtliga cypressalléer, vin och olivodlingar. Besök Pomarance och Castelnuovo Val di Cecina, som ligger extra fint på en bergskam.

Vinprovning
http://www.vignamaggio.it/
(OBS! Här föddes Mona-Lisa!!)
http://www.verrazzano.com/en/index.php?c=visiteguidate
http://www.enotecadifonterutoli.it/index.php?Id=3&Lingua=ing
http://www.enotecailsalotto.com/e_enoteca.htm
http://www.casaallevacche.it/en_degustazione.html
http://conteguicciardini.it/
http://www.i-mori.it/


Vid havet
Många etruskiska lämningar, bada i Saturnias källor, romerska lämningar vid Cosa, besök Porto Santo Stefano, bilpromenad på Monte Argentario, ät vildsvin och/eller promenera i fina Capalbio. Ta båten till Giglio, tåg till Rom över dan, åk till Florens, Elba.

Volterra
Volterra är en stad med en flera tusen år gammal historia. Tidigast var det säte för det etruskiska riket men ”knuffades” undan av romarna några hundra år före Kristi födelse. Volterra ligger på en kulle med utsikt över hela Val di Cecina. Etruskiska museet, Museo Etrusco Guarnacci, har den viktigaste samlingen av etruskiska föremål med bl.a. 600 urnor i alabaster. Just konstföremål i alabaster har gjort Volterra världskänt.

Sevärdheter i Toscana

Carmigano - Villa Artimino, har vin
I Poggio A Caino finns Villa Medicina
Prato - Domen
Muggello - Villorna Cafaggiolo och Trebbiano
Badia A Colti Buono - Kloster och vin
Brolio - Slott och vin
Arezzo - Fresker
Olivetobergen - Kloster från 1300-talet
Monteriggione - Muromgärdad by
San Galgano - Kloster och ruiner
Chiusi - Etruskiska gravar
Montalchino - Vingårdar
Sant Antimo - Romanskt kloster
Dagsutflykter från Volterra
Volterra-Florens-Volterra 14 mil
Volterra-Colle Val d'Elsa-Monteriggione-Siena-Volterra 11 mil
Volterra-Peccioli-Capnnoli-Ponsacco-Pisa-Volterra 13 mil
Volterra-Pontedera-Lucca-Volterra 16 mil
Volterra-Poggibonsi-Castellina-Radda-Greve-Volterra 14 mil
Volterra-San Gimignano-Certaldo-Volterra 8 mil
Volterra-Pomerance-Larderello-Castelnuovo V.C-Massa Marittima-Volterra 14 mil
Volterra-Bolgheri-Catagneto Carducci-Golfo di Baratti-Populonia-Volterra
Volterra-Cecina-Piombino-Elba-Volterra


Vad händer i Chianti?

(ett litet urval, dubbelkolla datumen på plats, då dessa kan ändras!)

Första söndagen i månaden Hantverksmarknad Panzano
12 juni -5 september varje ons. kl 21 Film på torget Strada in Chianti
Tredje torsdagen i juni, juli, augusti Kvällsmarknad kl 18-23 Greve
Varje fredag 24/9 – 22/10 kl 21 Festival Greve

Chianti Classico wine festival in Greve - every year on second weekend of September and the preceding Friday, 11 - 13 Sept. On Friday, the festival starts at about 5 pm, and on Saturday and Sunday at about 11 am and the stands close at about 8 pm. The idea is that you buy a wine glass from the Segretaria and are then free to taste any and all wines offered at the stands. I have heard but not seen that they can run out of glasses.

Grape harvest - the date varies from year to year depending on the ripeness of the grapes, but the vintage usually takes place in late September or early October. An extremely interesting time to be around.

LOKALA MARKNADER I CHIANTI (oftast på förmiddagen)

S. GIMIGNANO: Torsdag och lördag
RADDA IN CHIANTI: Fjärde måndagen varje månad (eftermiddag)
PIENZA: varje fredag
GAIOLE IN CHIANTI: andra måndagen i varje månad
MONTALCINO: fredag
MONTEPULCIANO: Torsdag
BARBERINO VAL D'ELSA: Lördag
COLLE VAL D'ELSA: Fredag
CASOLE D'ELSA: Första och tredje måndagen varje månad.
CASTELLINA IN CHIANTI: Lördag
GREVE IN CHIANTI: Lördag
TAVERNELLE VAL DI PESA: Torsdagar

MAJ:
30 maj Blomstermarknad Strada in Chianti
30 maj Öppna vinkällare Strada in Chianti
30 maj Musikfestival Greve

JUNI:
26 juni Rockkonsert (fotbollsplan) Panzano
10 juni Kvällsmarknad kl 18-23 Strada in Chianti
27 juni Brödmarknad Greve
4,5 och 6 juni Vin- och matmarknad Lamole

JULI:
2,3 och 4 juli Musik och dans Strada in Chianti
8 juli marknad kl 18-23 Montefioralle
25 juli Utomhusmiddag Greve
26 juli Festa di Sant'Anna, musik och dans Greve
30 juli kl 21 Pieve di San Leolino - Panzano in Chianti

AUGUSTI:
4 augusti kl 21 Piazzetta Santa Croce - Greve
10 augusti Musik och vinprovning Greve
22 augusti Fruktjuicemarknad Greve

SEPTEMBER:
1 september Festival Greve
5 september Historisk kostymparad och lekar Greve
7 och 8 september Festival i Greve
9, 10, 11 och 12 september Chianti Classico festival Greve
16, 17, 18 och 19 september Vinfestival Panzano
17, 18, 19 och 20 september Festival Strada in Chianti
26 september Keramikermarknad Greve

OKTOBER:
2 oktober festival Greve
9 och 10 oktober Köttfestival Greve
10 oktober Maraton i Chianti


Copyright © 2022 lafamiglia.se

Kontakta La Famiglia

Epost:
boka@lafamiglia.se
kontakt-info

Nöjda kunder
hos La Famiglia

Läs om vad tidigare kunder tycker:
Läs mer >>

kontakt-info

Boka flyg och hyrbil

Flygplatserna i Toscana är Florens och Pisa (störst). En del gäster landar i Bologna och några i Milano eller Rom. Du kan flyga med t.ex Ryanair, Norwegian och de reguljära flygbolagen. Landar du sent, är det inte säkert du hinner till Toscana samma dag.
Boka flyg och hyrbil här

Avstånd

• Florens-Siena 70 km.
• Florens-Pisa 80 km.
• Florens-Bologna 100 km.
• Florens-Rom 270 km.
• Florens-Milano 300 km.


Reseguider

Diverse

Planera din bilfärd i Italien
Toscanaguide
Klicka dig runt i Toscana
Medeltemperaturer i Italien
Karta över Italien

Outlets i Toscana

Valdichiana Outlet
• Prada – Via Levanella Becorpi | Localita Levanella, S.S. 69, Montevarchi
The Mall

Golf i Toscana

Circolo del Golf dell'Ugolino
Golf Club Punta Ala
Tenuta di Castelfalfi

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Här kan du anmäla dig till La Famiglias nyhetsbrev. I nyhetsbrevet berättar vi om nya boenden och erbjudanden.
Din epostadress:


Video från Toscana


Vad händer i Chianti?

(ett litet urval, dubbelkolla datumen på plats, då dessa kan ändras!)

Första söndagen i månaden Hantverksmarknad Panzano
12 juni -5 september varje ons. kl 21 Film på torget Strada in Chianti
Tredje torsdagen i juni, juli, augusti Kvällsmarknad kl 18-23 Greve
Varje fredag 24/9 – 22/10 kl 21 Festival Greve

Chianti Classico wine festival in Greve - every year on second weekend of September and the preceding Friday, 11 - 13 Sept. On Friday, the festival starts at about 5 pm, and on Saturday and Sunday at about 11 am and the stands close at about 8 pm. The idea is that you buy a wine glass from the Segretaria and are then free to taste any and all wines offered at the stands. I have heard but not seen that they can run out of glasses.

Grape harvest - the date varies from year to year depending on the ripeness of the grapes, but the vintage usually takes place in late September or early October. An extremely interesting time to be around.

LOKALA MARKNADER I CHIANTI (oftast på förmiddagen)

S. GIMIGNANO: Torsdag och lördag
RADDA IN CHIANTI: Fjärde måndagen varje månad (eftermiddag)
PIENZA: varje fredag
GAIOLE IN CHIANTI: andra måndagen i varje månad
MONTALCINO: fredag
MONTEPULCIANO: Torsdag
BARBERINO VAL D'ELSA: Lördag
COLLE VAL D'ELSA: Fredag
CASOLE D'ELSA: Första och tredje måndagen varje månad.
CASTELLINA IN CHIANTI: Lördag
GREVE IN CHIANTI: Lördag
TAVERNELLE VAL DI PESA: Torsdagar

MAJ:
30 maj Blomstermarknad Strada in Chianti
30 maj Öppna vinkällare Strada in Chianti
30 maj Musikfestival Greve

JUNI:
26 juni Rockkonsert (fotbollsplan) Panzano
10 juni Kvällsmarknad kl 18-23 Strada in Chianti
27 juni Brödmarknad Greve
4,5 och 6 juni Vin- och matmarknad Lamole

JULI:
2,3 och 4 juli Musik och dans Strada in Chianti
8 juli marknad kl 18-23 Montefioralle
25 juli Utomhusmiddag Greve
26 juli Festa di Sant'Anna, musik och dans Greve
30 juli kl 21 Pieve di San Leolino - Panzano in Chianti

AUGUSTI:
4 augusti kl 21 Piazzetta Santa Croce - Greve
10 augusti Musik och vinprovning Greve
22 augusti Fruktjuicemarknad Greve

SEPTEMBER:
1 september Festival Greve
5 september Historisk kostymparad och lekar Greve
7 och 8 september Festival i Greve
9, 10, 11 och 12 september Chianti Classico festival Greve
16, 17, 18 och 19 september Vinfestival Panzano
17, 18, 19 och 20 september Festival Strada in Chianti
26 september Keramikermarknad Greve

OKTOBER:
2 oktober festival Greve
9 och 10 oktober Köttfestival Greve
10 oktober Maraton i Chianti


Bokmärk sidan

Reseguider till Italien

• Guide till Florens
• Guide till Rom
• Guide till Toscana
• Guide till Cinque Terre
• Guide till Piemonte
• Guide till Sicilien
• Guide till Sardinien
• Guide till Italien
Vi reserverar oss för eventuella text- och tryckfel.
Hemsida från webkonsult.se