<< Tillbaka
Skriv ut >>


Reseguide till Sardinien

Med reservation för ändringar.

Sardinien

Sardinien är Medelhavets näststörsta ö. Det tar ca 3 tim. att flyga till Sardinien från Sverige. Många landar med Ryanair i Alghero på nordvästra Sardinien. Andra större flygplatser är t.ex Cagliari och Olbia. Man kan även ta båten från fastlandet, t.ex från Rom/Civitàvecchia.

På Sardinien lever 1,7 miljoner italienare och här är det relativt glesbefolkat; 69 inv./kvm2, jämfört med fastlandets 192 inv./kvm2. Större städer är i norr Sassari och i söder Cagliari.

I det nordöstra hörnet ligger Costa Smeralda, ett av de mest exklusiva turistområden i Europa, där allt från kungar till fotbollsstjärnor som Zlatan gärna åker på semester.

Inlandet på Sardinien är relativt öde och det kan vara långt mellan byarna. Vissa partier kan vara bergiga med höga toppar. I stort sett är kusterna helt flacka med några undantag och många, många stränder är kritvita med turkost vatten. Det är inte ovanligt att oavsett var du bor, har du fem stränder av världsklass i närheten. På plats kan man köpa särskilda strandguider.

Vi kan rekommendera Salvatore Colomos guide med tips till de 240 bästa stränderna. Hyrbil rekommenderas varmt!

Alghero

Alghero, känt som lilla Barcelona, grundades på 1100-talet av familjen Doria. Senare under Pisas herredöme utvecklas staden. Under katalanernas ockupation utvecklas den spanska stilen och den syns än idag i både arkitekturen men även i språket. Den lokala varianten av katalanska ”algherese” talas än idag. Kyrkan San Francesco är i stilen mycket lik den i östra Spanien.

Alghero som stad är väldigt vacker, charmig och välskött. Varje år görs förbättringar och vissa kvarter är idag mer eleganta än rustika. Besök gärna Alghero och ta en stadspromenad.

På sommarkvällar är det fullt med folk, gränderna är upplysta av skyltfönster sent på kvällen. På stadens stadsmur raddas diverse restauranger och barer upp. Rekommenderas!

Cagliari
Vacker stad vid havet på södra Sardinien, värd att besöka. Kanske se en fotbollsmatch? Regionshuvudstad på Sardinien. Cagliari, (CA) heter på sardiska ”Casteddu” som betyder ”stad på Sardinien”. Cagliari har cirka 178 000 invånare. Staden ligger vid Golfo di Cagliari.

Cala Gonone - Golfo di Orosei

Marint reservat söder om Cala Gonone på östkusten. Här ligger ett antal mycket berömda sandstränder med fantastiskt klart, turkost vatten.

Från Cala Gonone kan man åka på div. båtutflykter. Det kan vara mycket folk på stränderna (särskilt på e.m), så se till att båten tar er ut senast vid 8-9 tiden. Båt kan bokas nere i Cala Golones hamn eller hos Prima Sardegna på Viale Lungomare Palmasera 32 (deras båtar går ut tidigt). www.primasardegna.com OBS! på italienska men googleöversättning till svenska går att välja. Båtutflykt kl 8.30-17, ca 35 euro med tre strandstopp och badstopp i Piscine Venere. Hyra kajak en dag kostar ca 30 euro/pers. Trekking uppe i bergen med besök i Gola Gorroppu fr. 35 euro/pers. Hyra scooter per dag; ca 48 euro. Mountainbikes fr. 16 euro/person. Klättring, vandringar, utflykter med eller utan guide möjligt. 10 % rabatt om ni bor på Hotel Nettuno.

Pröva även här: www.calagononecrociere.it
Prisex.: 38 euro för en heldag med tre strandstopp.

I Cala Gonone finns ett akvarium; www.acquariocalagonone.it med museumbutik och cafè.

Restaurangtips! Hotel Bue Marinos takterass nere i hamnen.

Flera fina konserter med musik och dans arrangeras varje sommar. Sommaren 2011 var det t.ex tango, trumpetkonserter, balettkompaniet från Rom kom på besök, Cala Gonones jazzfestival i slutet av juli med b.la Terell Stafford och Tom Harell m.m.

Costa Rei

Ligger i det sydöstlliga hörnet av Sardinien. Vackert med böljande kullar, slingrande vägar, många vikar, fina bilpromenader, brant, mycket vackert, strålande vyer. Huvudorten är Villasimius som är trivsamt med marknad på kvällen och mycket folk som är ute. Själva Costa Rei är en del av kusten och ett nybyggt turistcentrum med många uthyrningslägenheter. Extra fina stränder i närheten är: Cala Sinzias, Spiaggia Punta Molentis, Scoglio Peppino och upp i norr, Spiaggia di Quirra o di Murtas (fantastisk strand, fantastisk vatten). Rekommenderas!

Costa Verde

Stranden Piscinas; rekommenderas! 3 km. stort ökenområde, unikt i Europa.
Boka gärna vackra Hotel Dune.

Dorgali

Trevlig by, nära Cala Gonone med lite butiker och restauranger. Bra bokaffär på Corso Umberto. I närheten ligger en riktigt bra restaurang, Sant’Elene. Ligger relativt otillgängligt på landet med en strålande utsikt och mycket bra mat! Ca en mil från Cala Gonone.

Gola Gorroppu

En av de största canyons som finns i Europa. Kan besökas med t.ex denna byrå: www.ghivine.com

Grazia Deledda

1871-1936, italiensk författarinna som 1926 fick Nobelpriset som andra kvinna efter Selma Lagerlöf. Född i Nuoro, inte långt från Cala Gonone (östra Sardinien). Grazia gjorde Sardinien känt över hela världen genom sina böcker som oftast handlade om sin hembygds folkliv.

Grotta di Ispinigoli

Inte långt från Cala Gonone på östkusten, ligger grottan Ispinigoli med världens näst högsta stalagmit på 38 m. (den högsta ligger i Mexico på 40 m.). Entrè: 7,50 euro (2011). På 1970-talet ljussatte man grottan och byggde trappor för besökarna. Den guidade turen tar ca 45 min. och inget för den med svindeln. Grottan är stor och luftig. Grottan ligger under markplan (såklart), så när du kommer in här har du utsikt över hela grottan nedanför dig. Nedgången sker via trappor som slingrar sig nedåt mellan bergsväggarna. Grottan är ca 60 m. djup här, så trampa inte snett;-)

280 trappsteg tar dig ned till grottans botten. Ta med en kofta, det är max. 15 grader här. Från grottans botten öppnar det sig upp diverse små öppningar till ett utgrävt tunnelsystem på ca 12 km. Intresserade av grottkrypning/speleologi har hittat ett paradis här. Trevlig restaurang i närheten; www.hotelispinigoli.com

Historiska datum
200.000-150.000 f.Kr: Spår efter människobosättningar.
900-700 f.Kr: Feniciska hamnar för handel
500-230 f.Kr: Nuraghkultur på Sardinien. Nuragherna var herdar och deras bostäder var runda stentorn, nuraghi. Det finns ca 7000 st sådana lämningar runt om på ön. Världsarv!
238 f.Kr-534 e.Kr: Lyder under de romerska riket
1016 e.Kr: Lyder under Pisa och Genova.
1297: Påven ger Sardinien till det spanska riket.
1620: Univeritetet i Cagliari grundas.
1713: Österrike tar över Sardinien. Strax efter tar Savojen över.
1861: Italien bildas och Sardinien blir en del.

Korsika

Reser du på norra Sardinien, kan man göra dagsutflykt till Korsika från t.ex hamnen i S.Teresa. Ofta blåsig överfart. Man kommer til franska Bomifaccio, strålande vackert. Rekommenderas!

Mat

Sardisk mat är mycket rustik. Längst med kusterna blir det mycket skaldjur och fisk men besök gärna inlandet eller en restaurang på någon agriturismo för att smaka på specialiteter som get och inälvsmat (get smakar som älg ungefär). Åsnekött till de modiga. Smaka på pastan ”malloreddus” (pasta utan ägg men med saffran i degen) , ”culurgionis” (pastaknyten med mynta och potatis, gott!), ”fregola” (små korn av semolinamjöl, som rostats lätt, kokas i buljong med färska tomater eller med skaldjur). Kött grillat över öppen eld är en specialitet och beroende på vilka örter som tillsätts och vilken typ av ved man använder, tar köttet olika smak. Spädgris med myrten är väldigt gott! På menyerna kan ni se menyer med rubriken ”terra” (mat från inlandet som kallskuret, lamm, hjort, vildsvin, ostar m.m) och menyer med rubriken ”mare” (skaldjur och fisk). Pane carasau är hårt tunnbröd som serveras till alla måltider.

Mirto

Buske, ursprungligen från Afrika. Finns huvudsakligen på Sardinien. Man gör mirtolikör, även glass. Kan användas till ex. grytor för att ge mer smak.

Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu

Intressanta utflykter arrangeras med Coop.Ghivine. Specialiserade på utflykter med inriktning mot natur och arkeologi.

Restauranger
Albergo Ristorante Sant’Elene, 10 km. från Cala Gonone, rek. varmt. Bordbest. på +39 0784 94 572 (efter tunneln, ta höger mot Dorgali, därifrån är det skyltat).
Underbar mat och panormautsikt över dalarna.

Fronte del Porto, i hamnen i Cala Gonone. Prisvärt, fräscht, fina rätter, skaldjur, pasta, antipasti m.m

Hotel Bue Marinos takterass nere i hamnen i Cala Gonone.

Stintino

Känt för stranden La Pelosa. Väldigt mycket folk men väldigt vackert. Självlysande vatten.

Vin

Sardiniens vinhistoria går antagligen tillbaka till 800-talet f. Kr., då fenicierna tog med sig vinet till ön. De mest viktiga blå druvor är Cannonau, Carignano och Monica. Vinerna kan både vara torra eller söta. Cannonau kan också framställas liknande ett portvin. Andra blå druvor är Giri och Bovale. Den mest populära gröna druvan är Nuragus. Namnet har druvan fått från de runda försvarstorn av sten, nuragher. Det enda DOCG är Vermentino di Gallura. Det finns dessutom nitton DOC.

Världsarv

Nuraghe Su Nuraxi i Barumini är från 500 f.Kr. och med på UNESCO:s världsarvslista. En Nuraghe är ett typiskt arkeologiskt monument på Sardinien. Det är torn som kan vara över 20 meter höga. Det är inte klarlagt när de byggdes men de flesta är förmodligen byggda på 1700-talet f.Kr. till 1400. Det finns några som är daterade från 2500-talet f.Kr. och möjligheten är att de kan vara betydligt äldre än så eftersom arkeologiska utgrävningar har skett i mycket liten skala på Sardinien. Av 30 000 stycken finns idag 8 000 kvar. Koordinater: 39°42'21"N 8°59'26"O.

ÖVRIGT

Ett flertal bensinmackar tar inte kreditkort men du kan tanka med assistans av dem (alltså inte med kreditkort på egen hand). Samma gäller inne på mackarna. Innan du beställer in frukost och Gazzetta dello Sport, hör om de tar kort…


Copyright © 2022 lafamiglia.se

Kontakta La Famiglia

Epost:
boka@lafamiglia.se
kontakt-info

Nöjda kunder
hos La Famiglia

Läs om vad tidigare kunder tycker:
Läs mer >>

kontakt-info

Boka flyg och hyrbil

Flyg till t.ex Alghero och Olbia.
Boka flyg och hyrbil här


Reseguider

Diverse

Sardinien-guide
Om Sardinien
Vagabond om Sardinien
Expressen om Sardinien
SvD om Sardinien
Klicka dig runt på Sardinien
Klicka dig runt i Cala Gonone
Medeltemperaturer i Italien
Karta över Italien


Bokmärk sidan

Reseguider till Italien

• Guide till Florens
• Guide till Rom
• Guide till Toscana
• Guide till Cinque Terre
• Guide till Piemonte
• Guide till Sicilien
• Guide till Sardinien
• Guide till Italien
Vi reserverar oss för eventuella text- och tryckfel.
Hemsida från webkonsult.se