<< Tillbaka
Skriv ut >>


Guidade turer i Rom, Italien

Med reservation för ändringar.

Vi har satt ihop några förslag på turer. Turerna är betygssatta enligt följande subjektiva system: Tempo, Historia, Skönhet och Shopping.

Den flotta dagen

Tempo: 1, Historia: 2, Skönhet:3, Shopping: 3

Den här turen börjar i hjärtan av turistens Rom - Spanska Trappan. Piazza di Spagna har fått sitt namn från att den spanska ambassaden som låg här på 1600-talet och området räknades därför som spanskt territorium. Passerade man gränsen kunde man bli tvångsrekryterad till den spanska armén!

På 1800-talet började man bygga flera hotell i området. Många besökare (särskilt britter), konstnärer och författare föredrog att bo i vid Piazza di Spagna. Än idag är det exklusivt att bo här.

Båtfontänen mitt på torget kallas för La Barcaccia, vilket betyder båtskrället, översatt från slang. Skulpturen är till minne av när Tibern svämmade över, så att Roms gator vattenfylldes och en fiskebåt spolades upp på Piazza di Spagna. Bernini har ritat båtfontänen.

Kyrkan ovanför heter Chiesa della SS.Trinità de Monti (från 1400-talet). Kyrkan ägdes av fransmännen och det var de som i slutet av 1600-talet tog initiativ till att förbinda kyrkan och piazzan genom en trappa: den Spanska Trappan. Kyrkan är öppen 8:30- 12:00 och 16-18. Här från finns en av de vackraste utsikterna över Rom.

Har ni gott om pengar, kan ni starta dagen med att äta frukost på Hotell Hassler som är 5-stjärnigt. Hotellet ligger till höger om kyrkan och är privatägt sen slutet av 1800-talet av en schweisisk familj.

I hissen upp till Hassler Roof Restaurant, som har en fantastiskt utsikt, får du vänja dig vid att trängas med kändisar och kungligheter från hela världen. Även den svenska kungafamiljen syns ibland här. På söndagar serverar Hassler Roof sin berömda brunch, kom ihåg att reservera bord. Kvällstid är det kavaj och slips som gäller. The Hassler Garden är en innegård med vinrankor, blommor och statyer. Gården är bara öppen på somrarna och där kan man ta en glass eller en drink. Det finns också en mer traditionell bar där man dricka en Bellini (1/3 persikojuice och 2/3 champagne).

Har ni en ”stramare” budget, har ni Mc Donalds till höger om trappan. Italienare är mycket stolta över sin kultur och mat, särskilt romarna. När Mc Donalds skulle öppna här, blev folk så upprörda att man dukade långbord över hela torget och som en stilla protest, satt man ned vid detta långbord och åt spagetti!

Efter Piazza di Spagna, kan ni ta vänster in på Via del Babuino. Här finns de allra finaste antikvitetsaffärerna. I dessa kvarter bodde Federico Fellini och här finns några trevliga kvarterskrogar av lite finare sort. Fellini bodde på Via Margutta (parallelgata med b.la en fin vegetarisk restaurang). På Via del Babuino ligger juveleraren Chopard och Hotel de Russie. Ta en drink på deras innergård.

Följer ni gatan fram hamnar ni så småningom på Piazza del Popolo. Piazzan må verka fridfull idag, men på 1700- och 1800-talet var offentliga avrättningar en del av den årliga karnevalen. Här avrättades man genom att slag med en hammare mot tinningen. Sedan roade man sig med ryttarlösa hästtävlingar ned för Via del Corso. Genom triumfbågen i ena änden av torget, anlände svenska drottningen Kristina, till Rom i slutet av 1600-talet.

Här börjar Via Flaminia som förbinder Rom med Adriatiska havet. Vägen byggdes på 200-talet f.kr. Sväng höger upp mot parken Pincio (det kan vara lite krångligt att hitta vägen upp till Pincio). En flott, typiskt romerskt elegant park där många berömdheter promenerat, t.ex. Gandhi, Strauss och kung Farouk av Egypten. Här finns också en känd restaurang och café, Casina Valadier (stängt måndagar). Här äter politiker och italienska kändisar sin lunch eller dricker eftermiddagskaffe. Är ni lite uppmärksamma kan ni se paparazzis trycka i buskarna.

Ta en lång promenad genom Villa Borghese och Parioli. Här bor det fina folket i Rom. Inget särskilt att kika på men ett lugnt och harmoniskt område. Här ligger några riktigt bra och riktigt dyra restauranger. Har ni barn, så är parken extra trevlig.

La Dolce Vita dagen

Tempo: 2, Historia: 2, Shopping: 3, Skönhet: 2

Med ryggen åt Spanska Trappan tar ni vänster och följer skyltarna mot Fontana di Trevi. Det tar ca 10 minuter att gå. Salvi som ritade Spanska Trappan har också ritat den strålande vackra Fontana di Trevi. De flesta tycker att Fontana di Trevi är mindre i verkligheten än på bild. I mitten tronar Poseidon på ett snäckskal, dragen av vilda hästar. Trevifontänen markerar slutet på en akvedukt, Aqua Vergine som Marcus Agrippa lät bygga 19 f.Kr. Vattnet är än idag drickbart. Glöm nu inte det viktigaste av allt under Romresan! Att med ryggen åt fontänen slänga ett mynt över vänster axel, den enda garantin för att ni en dag skall återkomma till Rom. Fontänen är ännu vackrare kvällstid.

Fontänen är kanske mest känd som den fontän som Anita Ekberg badade i med Marcello Mastroianni i Federico Fellinis satiriska film om Det ljuva livet. Romare badar gärna här när hemmalaget vunnit någon större fotbollsmatch! Vid Fontana di Trevi ligger en del bra skoaffärer. Står ni med ryggen åt fontänen, ta vänster och gå en liten bit framåt. På vänster hand ligger en pytteliten pizzeria med jättegoda pizzor! Med ryggen åt fontänen gå snett uppåt vänster. Ni kommer att se en stor försvarsmur. Det tar 5-10 min. att gå dit upp. Där finns Quirinalen och den italienske presidentens privatbostad. Håll höger så kommer ni ut på en stor gata. Går man åt vänster på den så heter den Via XXIV Maggio. Går man till höger heter gatan Via del Quirinale. Gå rakt fram och in på Via d. Consulta. Gå den ned och ut på Via Nazionale. Det här är en av Roms största shoppinggator och här tillbringar man gärna ett par timmar om man tycker om att gå i affärer. UPIM är ett billigt varuhus.

När ni känner er mätta på Via Nazionale har vi två förslag: museum eller en längre promenad. Blir ni sugna på kultur gå Via Nazionale upp mot Piazza della Repubblica. Kors över torget ligger Museo Nazionale Romano som har den största samlingen av antik romersk konst som finns. Via Enrico de Nicola 79. Tis-lör 9-14, sön 9-13. Museet ligger i samma område som kejsare Diocletianus bad, den största badanläggningen under romartiden som kunde ta emot 3.000 besökare åt gången. Var dock medveten om att flera delar av museet är stängt för besökare. Det är inte helt ovanligt att ekonomin inte räcker till att hålla alla museum och historiska platser öppna och renoverade.

Vill ni istället promenera, ta vänster när ni kommer fram till piazza della Repubblica. Gå Via V.E. Orlando tills ni kommer till Via Barberini och Piazza Barberini. Är ni trötta fortsätt rakt fram längst med Via del Tritone (shoppinggata). Här finns ett till Upim. Vill ni gå längre, ta höger upp för Via Veneto, en av världens mest kända adresser. Här höll innegänget till på 60-talet, det som i folkmun kallas för ”La Dolce Vita”. Här såg man Anita Ekberg, Marcello Mastroianni, Sophia Lorens, Federico Fellini m.fl. Här ligger USA ambassad. Här finns lyxhotell och lyxaffärer tills ögonen går i kors.

Den lyxiga dagen

Tempo:1, Historia: 3, Skönhet: 3, Shopping: 3

Har ni Spanska Trappan i ryggen, gå rakt fram och släntra ned för Via Condotti som fått sitt namn av ledningarna som transporterade vatten till den antika badanläggningen vid Pantheon. På Via Condotti och parallelgatorna hittar ni alla kända italienska märken; Prada, Gucci, Valentino, Versace, Armani, Ungaro, Bulgari m.fl.

Via Condotti och de omkringliggande gatorna, är en njutning för ögat och en chock för plånboken. På Via Condotti ligger Roms äldsta café, Café Greco (stängt söndagar). Öppnades år 1760 av en grek. Detta var dåtidens inneställe med besökare som Keats, Byron, Goethe, Liszt, Wagner och Bizet. Café Greco är lite hemlikt med exklusiva bokhyllor och konst längst med väggarna. I det första rummet, finns en traditionell bardisk där man tar sitt kaffe stående. Gå längre in, där är det bordsservering. En kaffe här är ett roligt minne. När krafterna har återvänt, är det dags att ge sig ut på Via del Corso, en 3 km lång shoppinggata. Här finns också ”La Rinacente”, ett italienskt NK (Via del Corso 189). I närheten finns också Benetton och Zara b.la.

När ni tröttnat på Via del Corso, följ skyltarna mot Pantheon (öppet 9-16:30, juli och augusti 18:00 och söndagar 9-13). Detta är det enda monumentet från antikens tid i klassisk stil. Den romerske konsuln Marcus Agrippa tog iniativet till den första Pantheon 20 f.kr. och dedikerade det till den gudförklarade familjen Julia. Om ni tittar ovanför ingången ser ni en inskription på latin som beskriver händelsen.

118 e.Kr bygger Hadrianus det andra Pantheon och den blir sedan 609 e.kr. en kristen kyrka. På 1600-talet tog man brons från Pantheon för att bygga Berninis baldakin i Sankt Peterskyrkan. Pantheon är lika hög som den är bred (43 m.). Här ligger Italiens kungar och målaren Rafael, begravda. Kupolen är magnifik och ljuset är förtrollande när det letar sig fram längst med innertaken. Golvet är så fiffigt konstruerat att det sluttar svagt inåt och får på så vis undan vattnet när det regnar.

Piazza della Rotonda heter torget framför Pantheon. Ät gärna lunch/middag här på en uteservering eller kanske bara en glass om vädret passar. Eventuella överpriser kompenseras av detta undersköna torg. Mycket vackrare och spännande kan det knappast bli.

På Via dei Cestari, bakom Pantheon, säljer Articoli Religiosi. Allt från munkkläder till självlysande Madonnor.

Piazza Navona användes till segeltävlingar under romartiden. Piazzan har behållit samma form som den antika idrottsarena som låg här tidigare hade. Det var kejsare Diocletius stadium. Man hade många hästkapplöpningar på idrottsarenan och det fanns plats för ända upp till 30.000 åskådare. Agones var idrottstävlingar som hölls här. Namnet "Navona" kan vara en förvanskning av "in agone."

Fontänerna är betydligt yngre än själva torget. Den är ”bara” från 1600-talet. Skulptören Bernini har gjort den i mitten, Fontana dei Fiumi. Fontänen omringas av fyra statyer som symboliseras av de fyra floderna Donau, Ganges, Nilen och Rio de la Plata. Efter att ha vunnit ett politiskt val på 1980-talet badade Cicciolina och hennes anhängare i fontänen (den sprack). Här badar många när fotbollsslaget Roma vunnit en viktig match.

Slå er ned på caféet Tre Scalini och beställ in en Tartuffo (en blandning av kompakt chokladglass och bakelse). Publiken brukar vara en blandning av rika turister och fina gamla romare. Ibland sitter kända italienska författare här och dricker eftermiddagskaffet.

Campo dei Fiori är idag ett vackert och mycket pittoreskt blomster- och grönsakstorg, förr var det en avrättningsplats. Under renässansen låg flera restauranger och nöjeslokaler kring torget. Dessa ägdes av den dåvarande påvens älskarinna. Det ligger fina delikatessaffärer längst med torget.

Korsa torget på längden och följ gränden ned (Via dei Giubbonari). Här ligger lite skojiga klädaffärer.

Håll åt höger så kommer ni till den medeltida stadsdelen Trastevere. Tycker ni om vackra mosaiker är S.Maria in Trastevere strålande. Trastevere är jättecharmigt och lite av en innestadsdel. Här bor mycket folk med konstnärliga yrken. Hyrorna är astronomiska. Kul att bara gå omkring och kika. Svenska drottningen Kristina var bosatt i Palazzo Corsini på Via Lungara i utkanten av Trastevere.

Den kyrkliga dagen

Tempo: 3, Historia: 3, Skönhet: 3, Shopping: 1

Från Piazza Venezia går buss 64 till San Peterskyrkan. Åker ni från Station Termini beräkna 30 min. Var lite vaksamma på ficktjuvar. Man kan även ta tunnelbanan hit. Glöm inte att ni måste vara korrekt klädda även om det skulle vara väldigt varmt. Detta innebär att linnen och korta shorts inte är accepterade och tröjor med vulgära motiv inte uppskattas. Faktum är att denna kyrka är en av de mest stränga. Det spelar ingen roll vilka ursäkter ni har. Ett nej från en vakt är verkligen ett NEJ. Kan vara bra att även barnen har täckta axklar. Har ni möjlighet att välja en dag för denna utflykt, välj söndag och kom vid 11-12-tiden. Har ni tur ser ni påven hålla söndagsmässa från balkongen. Annars kom vid 8-tiden på morgonen för att undvika köerna som är enormt långa. Många svimmar när de står och väntar i timtals i solen.

Vatikanstaten är en egen stat sedan 1929, har 500 invånare och är lite större än bara kyrkan och piazzan. Man har egen post, telefon, frimärken, pass och mynt. En kul turistpryl är att posta sina vykort från Vatikanstaten med statens egna frimärken. Vatikanen har en dagstidning, L' Osservatore Romano. Staten vaktas av schweisergardet, unga män från det tyskspråkiga Schweiz. Katolska kyrkan har haft 265 påvar hittils. År 2000 var Anno Santo i Rom.

Torget framför kyrkan är 240 m brett och 340 m långt och 60.000 personer får plats här, för att titta på utomhusgudstjänster. På obelisken högst upp, i korset, sägs en relik av det kors som Petrus blev korsfäst på finnas. De vackra kolonnerna som omringar kyrkan och de helgonen som pryder dem, har Bernini ritat.

På 200-talet byggdes en helgedom över den plats där Petrus korsfästes.(61 e.Kr.) Den första Sankt Peterskyrkan byggdes av kejsare Konstantin 324 e.kr. Kyrkan var fallfärdig under 1400-talet och renässanspåvarna tog initiativ till att bygga en ny kyrkan. Bråk om utseende och form gjorde att kyrkan inte blev helt färdig förrän en bit in på 1700-talet. Bramante, Rafael, Michelangelo m.fl., var ledare för arkitekturen och utsmyckningen.

I mitten av fasaden, där man går in, finns en bronsport: Filaredörren. Den är sparad från den första kyrkan som Konstantin lät bygga. Kyrkan är 187 m lång, det finns 11 kapell och 45 altare. Om man går medsols runt i kyrkan, ser man en bit in till vänster den danske skulptören och konstprofessorn Bertel Thorvaldsens sarkofag. Han har gjort flera marmorskulpturer i kyrkan. Längst fram finns Berninis bronsbaldakin över påvens eget altare (en del av bronset har man tagit från Pantheon). Här ligger Petrus begraven, Jesus lärljunge och den förste påven.

Det går att komma in till kryptan. I kryptan ligger påvarna begravda. Den svenska drottningen Kristina är begravd upp i kyrkan som den enda kvinnan. Håller man till höger, när man kommer in i kyrkan, finns Michelangelos skulptur Piéta som föreställer Jungfru Maria som håller den döde Kristus i famnen. Michelangelo var bara 25 år när han gjorde den och det är hans enda verk som är signerat. Skulpturen är bakom skottsäkert glas sen en förvirrad man på 1970-talet slog på Piéta med en hammare. Snett emot ser ni drottning Kristinas grav.

Ett besök i Michelangelos kupol är fint. På första avsatsen kommer man i jämnhöjd med kupolens början. Härifrån går ni ut på kyrkans tak och det är en fantastisk utsikt över Rom och Sankt Petersplatsen. Man kan sedan fortsätta vidare upp till kupolens topp. Tyvärr hann Michelangelo dö innan kupolen var färdig .

Det nuvarande påvealtaret är från slutet av 1500-talet. Lyssna gärna i telefonerna som står utspridda i kyrkan. Man stoppar i några mynt och får en beskrivning av kyrkan.

Audienser hos påven: Offentliga audienser på onsdagar. Läs mer här: www.romeguide.it. Annars så välsignar påven folket från balkongen varje söndag kl.12.

Från Sankt Peterskyrkan till Vatikanmusseèt är det gångavstånd. Långa köer, kom när de öppnar. En av världens viktigaste och största konstsamlingar. Känt bl.a. för sina fresker och världsberömda skulpturer: Mars från Todi , Apollo del Belveder och Laokoongruppen.

Här finns påvarna och kyrkans egna konstsamlingar. Här kan ni se etruskisk och antik romersk konst. Är man inte konstintresserad så kan det ändå vara värt ett besök eftersom det har en sådan vacker arkitektur. Här finns en bra lösning på hur man ska hinna /orka se allt. Det finns korta och långa turer. Efter man har bestämt sig för hur mycket man orkar se, väljer man en färg. Genom hela museet följer man sedan sin färg, markerad på golvet. Den kortaste turen är på 90 minuter och den längsta på 5 timmar.

Om man bara vill se Sixtinska kapellet (Capella Sistina) och Rafaels salar (Le stanze di Raphael) tar det 20-30 min att gå från ingången. Inne i Sixtinska kapellet finns de världsberömda freskomålningarna längst med väggar och tak. Domedagen och taket har Michelangelo gjort. Längst med väggarna ser man verk av Botticelli och Ghilandaio. I mitten av taket har konstnären haft Skapelsen som tema. Bild 4 är kanske den mest kända: Adams Skapelse. Det är den med fingertopparna som möts. Det mest unika som finns på museet är de grekiska och romerska samlingarna.

Vid entrén finns en stor spiralformad trappa från 1932. Man får leta efter en pampigare och mer finurligt byggd trappa. Med blotta ögat ser det ut som en trappa men det är egentligen två som slingrar sig i varandra. De som går upp för trappan möter aldrig dem som går ner.

Cortile Ottagonale, ett vackert åttkantigt torg från 1700-talet. Bramantes trappa konstruerades som en nödtrappa. Helt utan trappsteg för mening vara att man skulle kunna rida in och ut ur museet. Cortile della Pigna, gården pryds i ena änden av en stor pinjekotte i brons. Antik, kommer från början från en fontän. Stod tigare på den äldre Sankt Peterskyrkans gård.

Castel Sant´Angelo med namn efter ärkeängeln Mikael. Ligger nära St.Peterskyrkan. Det finns en staty av honom på toppen av borgen. Enligt legenden visade sig ängeln i närheten i slutet av 500-talet. Platsen är antik och byggdes som mausoleum för den romerske kejsaren Hadrianus (drygt 100 år e.Kr). Borgen har även använts som skydd för påvar och som fängelse. Det finns en gång som förbinder borgen med Sankt Peterskyrkan. Den kallas på italienska för "Il Passetto" (den lilla gången.) Här kunde påven fly undan sina fiender och ta skydd i borgen. I slutet av 1400-talet invaderade Frankrike Rom och dåvarande påven fick fly genom gången. I Puccinis opera tar Tosca livet av sig genom att slänga sig från Castel Sant'Angelo. Idag är det ett militärmuseum om Castel Sant' Angelos dramatiska historia. Det finns ett café på insidan med en strålande utsikt mot Sankt Peterskyrkan. Hinner man inte besöka det är caféet ändå värt ett besök för den vackra utsiktens skull.

Det Antika Rom dagen

Tempo: 3, Historia: 3, Skönhet:3 , Shopping: 1

Colosseum är mångas favorit. Öppnar kl 8-9. Kom i tid, mycket långa köer. Kejsare Vespasianus planerade och byggde Colosseum och året efter hans bortgång kunde hans son Titus, år 80 e.Kr inviga detta gigantiska "nöjespalats". 100 dagar varade invigningsfesten. Här kunde över 55.000 åskådare få plats.

Colosseum kan ha fått sitt namn efter en enormt stor staty föreställandes Nero som stod i närheten. Det ni ser idag är bara en tredjedel av hur stort det var från början. Fyra våningar med 80 arkader i varje våning omringat av kolonner dekorerade med olika kapitäl. En gigantisk segelduk, ett s.k. velarium , kunde spännas över hela Colosseum för att skydda åskådarn från sol och regn. Colosseum är 52 m. hög. Den långa axeln är 188 m. och den korta axeln är 156 m. Det är stor ingenjörskonst med tanke på den korta planerings- och byggtiden. Man har använt sig av olika tekniker och olika material. Det fanns fyra huvudingångar; nord, syd, öst och väst. Här fick bara eliten gå igenom. Ingångarna vid den kortare axeln nord och syd var reserverad till senatorerna och kejsare så det var här Cesar gick in! De satt på speciella läktare som det idag inte finns några rester utav. Vanligt folk gick in genom någon av de 80 arkaderna. Ovanför varje arkad stod ett nummer som skulle överensstämma med numret på biljetten. På norra sidan kan man fortfarande klart och tydligt se numrena.

Längst med den långa axel, gick gladiatorerna in, genom Porta Triumphalis (väst) och dog dem under strid bars de ut genom Porta Libitina (öst). Venus-Libitina var de dödas gudinna. Från båda ingångarna kom man ned i de undre gångarna, som vi ser idag när det forna trägolvet är borta. Trägolvet var täckt av sand. Människor och djur kunde göra dramatiska entréer genom golvluckor som var kopplade till hissar som i sin tur var kopplade direkt till djurens burar för att undvika att de kom loss. Det var gratis att komma in. Sittplatserna var indelade efter sociala klasser. Längst ned satt självklart senatorerna. De hade personliga platser och deras namn stod på sätena. Kvinnorna fick sitta högst upp och fick inte närvara vid sporttävlingar. Ambassadörer och diplomater satt för sig, utländska besökare hade sin egna platser, lärare för sig och ännu inte fullvuxna pojkar för sig.

Gladiatorerna var indelade i olika grupper, s.k. familiae beroende på vilket vapen de slogs med och vilken stridsteknik de använde sig av. Samniterna hade sköld, ett kort svärd och plymer i sin hjälm. Myrmillorna hade en fisk längst fram på hjälmen. Tracianerna hade en liten rund sköld och ett böjt svärd. Rhetariusarna hade treudd och ett kraftigt skydd på vänster axel. När man möttes i tävlingar var det oftast i par (paria) och man tillhörde olika "gladiatorfamiljer".

Det vanligaste på Colosseum var munera/gladiatortävlingar och venationes/kamper mellan vilda djur. Dem här tillställningarna var sponsorerade av olika nobla familjer och politiker i Rom och var del av ett raffinerat politiskt spel. Sådant hade man hållit på med långt före Colosseums tid . Här är en verklig orsak till varför de flesta gladiatorerna som förlorade en tävling benådades. Man hade helt enkelt investerat för mycket pengar för att ta livet av honom ... I programmet som föregick varje evenemang inne på Colosseum, kunde man läsa hur mycket en politiker t.ex. investerat i en gladiator. Alla var inte välutbildade gladiatorer utan kunde var kriminella eller fångar som dömts till livstid. Slogs man inte tillräckligt engagerat, dömdes man till döden . Den som vann fick ett palmblad och en krona. Ibland fanns det också prispengar. Dödsdömda fångar blev frisläppta och gladiatorer kunde få byta karriär.

En kuriosa är att under Colosseum finns resterna av en konstgjorda sjö och konstfullt arrangerade trädgårdar som senare byggdes över. Toaletter fanns inne på Colosseum.

I stort sett allt av de yttre lagren är bortplockade . Från början var hela Colosseum klätt i ljus travertin, som man bland annat under barocken glatt monterade ned och bar iväg till modernare byggprojekt som t.ex. Sankt Peterskyrkan.

Palatinen och Forum Romanum rekommenderas varmt, mycket intressant. Du kan köpa en biljett som ger tillträde till Colluseum, Palatinen och Forum Romanum. Man kan hyra hörlurar med förinspelad guidning men en bra guidebok är kanske att rekommendera.

Det antika Roms viktigaste plats. Det här var imperiets hjärta och centrum för det politiska, kommersiella och juridiska Rom. Det finns oerhört mycket att titta på.

Här kommer några förslag på byggnader som är lite extra intressanta inne på Forum Romanum.

Julius Caesars tempel, till minne av den plats där Julius Caesars lik brändes på bål efter mordet.

Rostra, en slags platå man stod på när offentliga tal hölls.

Basilika Julia, rättsal uppkallad efter Julius Caesar. Tre våningar hög och med en inre hall som mätte 82x18 meter.

Curian, en kopia av senatsbyggnaden. Det var här Brutus stack kniven i Julius Caesar.

Vestatemplet, en av de mest heliga platserna i Rom. Vestakulten var en av de äldsta i romarriket. Här i det inre rummet, cella, brann den eviga elden som vaktades av sex vestalinder, kvinnliga präster.

Vestalindernas hus, här bodde prästinnorna som vaktade den heliga elden. En vestalind var oskuld livet igenom. Bröt hon mot regeln var straffet att bli levande begravda. Deras hus var väldigt stort, 50 rum på tre våningar. Huset var byggt kring en inre trädgård där det fanns en liten damm. Runt omkring stod det statyer av vestalinder. Flera av dem står kvar än idag men de som är bäst bevarade finns på Museo Nazionale Romano.

Titusbågen, en kopia av en av de många triumfbågarna som kejsarna gärna lämnade efter sig.

Konstanstins basilika, här kan man lättare få en uppfattning om hur stora de offentliga byggnaderna egentligen var på Forum Romanum. Det här var den största, 100 m. lång och 35 m. hög. Där inne stod en 12 meter hög staty av kejsare Konstantins. Idag finns bara huvudet och en fot kvar och dem kan man se på Museet Palazzo dei Conservatori på Capitolium.

Trajanus marknader (ligger mittemot Forum Romanum, på andra sidan vägen). Världens första butikscentra. Byggd på iniativ av kejsare Trajanus på 100-talet e.Kr. 150 stycken butik- och kontorslokaler där man sålde silke, kryddor, fisk, frukt och blommor. I de lite mer exklusiva affärerna dekorerade man i mosaik för att visa vad just den affären sålde.

Mamertinerfängelset, här var Petrus fängslad före korsfästelse. Det berättas att han fick en vattenkälla att öppna sig och kunde på så vis döpa sina fångvaktare

Konstantins båge (finns mellan Colluseum och Forum Romanum), en välkänd profil från 300-talet e.Kr. Bågen är till minne av Konstantins seger över Maxentius.

Palatinen
Legenden berättar att det var uppe på Palatinerkullen som Romulus och Remus fostrades av en varghona. Man kan se lämningar efter enkla hyddor som är från denna tid, då romarriket bildades. På Palatinen bodde många av kejsarna med sina familjer och andra kända personligheter som Cicero. Uppe på Palatinen har b.la Augustus och Caligula bott.

I Domus Flavia hade kejsarna sitt offentliga liv och i Domus Augustus det privata (Domus på latin betyder hus). Livia och Augustus hus är ett av de bäst bevarade på Palatinen. Är öppet ett par ggr per vecka. Besök!

Roms hjärta-dagen

Tempo: 2, Historia: 3, Skönhet:2, Shopping: 1

Piazza Venezia är omringat av ståtliga palats. Med ryggen åt Via del Corso ser ni en stor byggnad till höger. Palazzo Venezia är ett av Roms äldsta renässanspalats. En gång säte för Venedigs ambassad och påvars privatbostad och idag museum med bysantinsk och medeltida konst. Här höll Mussolini tal till folket från den lilla balkongen på fasaden. Hans barnbarn Alessandra Mussolini är parlamentsledamot sen flera år i Rom.

Det stora vita monumentet på Piazza Venezia är Viktor Emmanuelmonumentet som byggdes för att hylla Italiens enande (1871) och färdigställdes 1911. Stilen kallas för neoklassicistisk. Här finns den Okände soldatens grav, därav det ständigt brinnande ljuset.

Capitolium, den viktigaste av de sju kullarna för här grundades det kejserliga Rom. På Palatinen bodde kejsare och senatorer, på Forum Romanum fanns det politiska centrat med Curian. Platsen genomkorsades av via Santa som ledde upp till Capitolium där ett stort Jupitertempel fanns. Torget uppe på Capitoliumkullen och trappan dit upp (Cordonata) har Michelangelo ritat på 1500-talet. Till vänster går det en trappa upp till Santa Maria in Aracoeli. Kyrkan har funnits sen 600-talet. I kyrkan finns en känd "skulptur" av Jesusbarnet gjord i olivträd från Getsemane. Jesusbarnet sägs besitta särskilda krafter och ofta finns gåvor, bönelappar och tackbrev runt omkring Jesusbarnet. På torget finns en kopia av en staty av Marcus Aurelius till häst. Myten säger att den dag guldet på statyn flagnar, den dagen faller Rom (jämför med myten om aporna på Gibraltarklippan).

Till vänster ligger Palazzo Nuovo (b.la. skulptur och originalet av Marcus Aurelius till häst).
Till höger ligger Palazzo dei Conservatori. (barockmåleri). Michelangelo har ritat dem båda två men inte slutfört projekten fullt ut. Palazzo är världens första offentliga museum. Rakt fram är rådhuset och här kan man gifta sig borgerligt i flott miljö. Här sitter kommunfullmäktige. Gå bakom rådhuset och ni har en strålande utsikt över Forum Romanum. Tittar ni rakt fram (med torget i ryggen) på huset mittemot tak kan man se att någon byggt ett litet hus på husets tak. Det sägs att det är en politiker som bor där.

Gå ned på Piazza Venezia och in på Via del Plebiscito (till vänster) och gå rakt gram mot Largo di Torre Argentina (5-10 min. att gå). Här ligger Area Sacra, resterna av fyra antika tempel. Här blev Caesar mördad 15 mars 44 f.kr.

Extra utflykter för ambitiösa resenärer

EUR
Tunnelbana EUR Fermi eller EUR Palasport. Mussolini har konstruerat denna märkliga stadsdel i södra Rom. EUR står för Espozione Universale di Roma. EUR byggdes till en utställning, Arbetets Olympiad, som skulle ha varit 1942 men inställt p.g.a. av andra världskriget. Nyklassicistiskt med strama byggnader som i viss mån efterliknar antikens ideal. Mycket vita material har används och sjön är konstgjord. Hade Mussolini fått fortsätta hade han försökt återskapa ett nytt antikt Rom, samma storhetsfantasier som Hitler hade för Berlin. Det är stort och opersonligt men det finns ett mycket intressant museum med en modellkopia av det antika Rom som är värd ett besök för den historieintresserade, Museo della Civiltà Romana på Piazza G.Agnelli.

Caracallas Termer
Viale delle Terme di Caracalla 52. Badanläggningen färdigställdes 217 e.Kr. av kejsare Caracalla. Man kunde ta emot 1.500 besökare åt gången. Caracallas termer var i drift under 300 år. Här fanns heta, ljumma och kalla bad. Simbassänger, idrottsarena, mötesrum, bibliotek, konstutställning m.m. En del av marmordekorationerna togs ned på 1500-talet och användes för att pryda insidan på Palazzo Farnese.

San Callisto katakomberna, Via Appia Antica 110. De kristna begravde inte sina döda utanför stadsmuren och under jord pga att de var förföljda utan för det var den tidens tradition. Här ligger flera av de första påvarna begravda.

San Sebastiano katakomberna, Via Appia Antica 139. Utanför ingången finns en byggnad, triclia. Här kunde de sörjande äta sin mat efter begravningen. När romarna förföljde de kristna så flyttade man Petrus och Paolos kvarlevor hit en tid.

Domitillas katakomber, Via delle sett Chiese 282. Största katakomberna i Rom. Domitillas katakomber är äldre än kristendomen.

Rome by Night

La Dolce Vita kvällen på Via Veneto. Många exklusiva butiker, cafèer och restauranger.

Genuina Rom kvällen i Trastevere. Börja på Piazza di Santa Maria in Trastevere. Här arrangerar man stora danskvällar sommartid framför kyrkan S.Maria in Trastevere. Här är det bara att vraka och välja mellan gourmetrestauranger, pizzerior, barer, jazzklubbar... här finns något för allas smak. Mycket folkliv!

Piazza kvällen på Piazza Navona med cafèerna Tre Scalini och Bar della pace på en tvärgata.

Antika Rom kvällen på Pantheon. Ta en drink eller en glass och slå er ner, magiskt…

Trött på Rom - utflykter och sånt...

Villa d'Este/Tivoli
Det här är en fin utflykt. Tivoli ligger fyra mil utanför Rom och bussen går från torget framför Stazione Termini (eller tåg till Tivoli och sedan buss till Villa d'Este, så kan man gå sista biten). Tivoli var en populär sommarstad redan under antiken och flera kejsare hade sina sommarresidens där. I Tivoli finns en fantastisk park/trädgård som heter Villa d' Este anlagd på 1500-talet av kardinal d' Este med dammar, vattenfall, lummiga träd och 500 fontäner. Det är allt man kan önska sig när man känner sig lite trött på Roms intensitet.

Sperlonga och Terracina
Knappt två timmar söder om Rom ligger denna vita by och klänger på en brant klippa ovanför havet. Nedanför ligger en lång sandstrand och resterna av kejsare Tiberius sommarvilla. Här finns också en känd grotta och ett arkeologiskt museum med detaljer från sommarvillan. Landskapet är intressant att färdas genom. Man märker ganska direkt att man kommit in i Syditalien. Det är torrare, kargare och man ser fler kaktusar och andra lite mer exotiska växter. När man når kusten är det mycket vackert. Kuststräckan från S.Felice Circeo ned mot Neapel via Terracina och Sperlonga är bitvis strålande vacker med kurviga vägar och en brant och dramatisk kust, fylld med små vikar med smaragdgrönt vatten. Norr om Sperlonga ligger San Felice Cireco, som är en jättefin och lite exklusivare badort. Här blev Odysseus tillfångatagen på väg hem av den enögde cyklopen. Terracina är också värt ett besök. Det är en större badort med en flera km. lång sandstrand.

Pontina Ostia och Ostia Antica
25 km sydväst om Rom ligger Ostia Antica. Tag tunnelbana B till Magliana. Byte till tåg mot Ostia Antica. Öppet: kl 9 till 2 timmar före solnedgång. Museet i Ostia Antica har öppet dagligen: 9-13 (med reservation fö rändringar). Ostia Antica var den stora handelshamnen när Rom var republik men också en militärbas som försvarade kusten och såg till att ingen obehörig tog sig in till Rom via Tibern. Som mest bodde 100.000 människor här. Efter Ostia Antica kan ni forsätta fram till havet. Där ligger det nuvarande Ostia, en modern badort. Vattnet är inte alltid så fräscht med det är skönt att se havet och ta en promenad längst strandpromenaden.

Pompeji
Expresståg från Stazione Termini till Neapel. Tåget tar 1, 5-2,5 timmar. Därefter lokaltåg.

Copyright © 2011 lafamiglia.se

Kontakta La Famiglia

Epost:
boka@lafamiglia.se
kontakt-info

Nöjda kunder
hos La Famiglia

Läs om vad tidigare kunder tycker:
Läs mer >>

kontakt-info

Boka flyg och hyrbil

Närmaste flygplatserna är Ciampino och Fiumicino. Du kan flyga med t.ex Ryanair, Norwegian och de reguljära flygbolagen.
Boka flyg och hyrbil här

Tidigare Kunder

Vad säger tidigare kunder om Rom?

Här kan du bo i Rom

Via degli Scialoja
Via della Mercede
Obelisco

Avstånd

• Florens 270 km.
• Cinque Terre 480 km.
• Sicilien/Palermo 560 km.


Reseguider

Diverse

Planera din bilfärd i Italien
Romguide
Roms historia
Turer i Rom
Klicka dig runt i Rom
Medeltemperaturer i Italien
Karta över Italien
• Ristorante Ai Balestrari www.balestrari.it Rek. av tidigare kunder. Ligger nära Campo de’ Fiori. Stängt mån. Öppet lunch och kväll
• Duktiga Romguider www.whatalifetours.com. Rek. av tidigare kunder.

Läs gärna Kristina Kappelins bok

”Rom : maten, människorna, livet”-
en riktig inspirationsbok!


Bokmärk sidan

Reseguider till Italien

• Guide till Florens
• Guide till Rom
• Guide till Toscana
• Guide till Cinque Terre
• Guide till Piemonte
• Guide till Sicilien
• Guide till Sardinien
• Guide till Italien
Vi reserverar oss för eventuella text- och tryckfel.
Hemsida från webkonsult.se