<< Tillbaka
Skriv ut >>


Roms historia

Med reservation för ändringar.

Det romerska riket varade i 1200 år och under den tiden hann man ha 250 regenter. Legenden berättar att Rom grundades 21 april 753 f.Kr. Det var den dag som Romulus plöjde en fyrkant uppe på Palatinen, som senare blev en av Roms sju kullar. Han kallade fyrkanten för Roma Quadrata och detta var, enligt legenden, den första stadsgränsen. Romulus tvillingbror hette Remus och enligt legenden blev tvillingarna uppfödda av en varghona eftersom deras far, kungen av Alba, slängt dem i floden.

Det här är som sagt legender, men det kan vara värt att notera att arkeologer har hittat rester av en stadsmur i närheten av Palatinen.

Från början var det fåraherdar i enkla hyddor, som bodde på de sju kullarna. Allt eftersom befolkningen ökade, flyttade man ner till de platta fälten, vilket innebar början för Forum Romanum. 715 f.kr. infördes 12-månaderskalender och ett Jupitertempel byggdes på Capitolium, 510 f.Kr.

Rom är ett namn av etruskiskt ursprung och betyder "juver". I landskapet Latium(dagens Lazio) bodde etruskerna. 509 f.kr. blev Rom republik och etruskerna blev utslängda. Romarna slog ihop sig med sabinerna. Enligt legenden stal man deras kvinnor för att gifta sig med dem. "Sabinskornas bortrövande" är ett välkänt tema inom konsten.

Republiken Rom styrdes av två konsuler, en senat och en folktribun. Via Flaminia byggs 212 f.kr. och Rom fick förbindelse med havet. Sakta men säkert erövrade romarna bit för bit hela Medelhavsområdet och kallade slutligen Medelhavet för Mare Nostrum (Vårt hav).

Roms förste enväldige kejsare hette Augustus och beordrade att "hela världen skulle låta skattskriva sig" vilket bland annat en familj i Betlehemstrakten beslöt sig för att göra… Augustus regerade i nästan 30 år och blev gudsförklarad efter sin död. Hans villa går än idag att besöka uppe på Palatinen. Caesar utropade sig själv till kejsare på livstid 44 f.Kr. Men han blev mördad en månad senare och det tog 17 år innan oron i landet lagt sig.

Romarrikets styrka var dess administration, militära styrka, förmågan att organisera sig och bygga vägar. 42 e. Kr. kom Petrus till Rom. Tjugo år senare korsfästes han. Under 200 år var det inte ett enda upprorsförsök mot de romerska herrarna. Romerska riket stod på sin höjdpunkt under kejsare Marcus Aurelius (161-180 e.Kr.). De flesta lämningar av romerska stadsmurar härstammar från Marcus Aurelius tid.

I början av 300-talet förbjöds förföljelsen av de kristna och man byggde en kyrka på Petrus grav. Vanstyre, nya folkslag , vanvård, korruption är några av de faktorer som var början till romarrikets fall. I slutet av 300-talet delade man riket i väst och öst. Den siste västromerske kejsaren blev Romulus Augustulus år 476. Samma år får man den förste påven och en ny era i Roms historia tar fart! Vad som kan vara intressant att veta är att den östromerska huvudstaden, Konstantinopel, bestod fram till 1400-talet.

Under medeltiden var Rom en liten stad med 30.000 invånare och den var djupt förfallen. En svensk som bosatte sig i Rom vid den här tiden var den Heliga Birgitta och det finns två Birgitta kloster i Italien. Ett i Assisi och ett vid Piazza Farnese i Rom. På den här tiden var påven bosatta i Avignon, Frankrike och den heliga Birgitta kämpade för att han skulle återvände till Rom. Detta var begynnelsen till Roms andra storhetsperiod som kulminerade under 1600-talet.
1871, tio år efter att Giuseppe Garibaldi enat Italien, blev Rom återigen Italiens huvudstad.

Roms sju kullar

Den antika huvudstaden Rom låg utspridd på sju kullar medan själva stadskärnan låg på den plats som idag kallas för Marsfältet (Campo Marzo).

Capitolium ( Campidoglio på italienska) var den viktigast kullen och mittnavet för den romerska religionen. Idag ligger rådhuset här, där man kan gifta sig borgligt. Under antiken låg här ett stort Jupitertempel och man gick från Forum Romanum längst Via Sacra för att gå till templet.

Palatinen, ”Caput mundi” - Världens huvud. Ordet "huvudstad" kommer från denna kulle. Palatinen når man via Forum Romanum. Här bodde kejsarna under antiken.

Esquilinen ligger vid järnvägsstationen, Stazione Termini. Det är den högsta och största av de sju kullarna. På Esquilinen låg det antika Roms slumområde, Suburra. Här finns en stor och rikt dekorerad kyrka vid namn S.Maria Maggiore. Är ni i Rom i augusti månad kan ni se när man firar kyrkans tillkomst, med vita blomsterblad. Legenden berättar nämligen att påven valt att kyrkan skulle byggas på den plats där de snöade. Hela området är känt för sina kyrkor.

Viminalen Här ligger idag inrikesministeriet och Roms Operahus.

Quirinalen Här bodde sabinskorna som romarna enligt legenden rövade bort. Under antiken var det ett bostadsområde. Idag bor Italiens presidenten här.

Aventinen Här finns idag flotta villor och en del av ambassaderna i Rom. Om ni har gått om tid, fråga efter Piazza dei Cavalieri di Malta. Här finns en stängd trädgård som tillhör malteserorden. Titta in genom nyckelhålet och du ser den mest berömda vykortsbilden i Rom. Man har nämligen en strålande utsikt över San Peterskyrkans kupol omringat av nyckelhålet

Collo Celio Har sitt namn efter en känd soldat, Caelius Vibenna. Det här var ett flott område att bo i under antiken. Här låg Caracallas termer som kunde ta emot 1.500 besökare per idag. Under sommaren flyttar Roms opera hit och har de mest fantastiska utomhusföreställningar i den ljumma sommarnatten.

Copyright © 2011 lafamiglia.se

Kontakta La Famiglia

Epost:
boka@lafamiglia.se
kontakt-info

Nöjda kunder
hos La Famiglia

Läs om vad tidigare kunder tycker:
Läs mer >>

kontakt-info

Boka flyg och hyrbil

Närmaste flygplatserna är Ciampino och Fiumicino. Du kan flyga med t.ex Ryanair, Norwegian och de reguljära flygbolagen.
Boka flyg och hyrbil här

Tidigare Kunder

Vad säger tidigare kunder om Rom?

Här kan du bo i Rom

Via degli Scialoja
Via della Mercede
Obelisco

Avstånd

• Florens 270 km.
• Cinque Terre 480 km.
• Sicilien/Palermo 560 km.


Reseguider

Diverse

Planera din bilfärd i Italien
Romguide
Roms historia
Turer i Rom
Klicka dig runt i Rom
Medeltemperaturer i Italien
Karta över Italien
• Ristorante Ai Balestrari www.balestrari.it Rek. av tidigare kunder. Ligger nära Campo de’ Fiori. Stängt mån. Öppet lunch och kväll
• Duktiga Romguider www.whatalifetours.com. Rek. av tidigare kunder.

Läs gärna Kristina Kappelins bok

”Rom : maten, människorna, livet”-
en riktig inspirationsbok!


Bokmärk sidan

Reseguider till Italien

• Guide till Florens
• Guide till Rom
• Guide till Toscana
• Guide till Cinque Terre
• Guide till Piemonte
• Guide till Sicilien
• Guide till Sardinien
• Guide till Italien
Vi reserverar oss för eventuella text- och tryckfel.
Hemsida från webkonsult.se