Piemonte
Pärlan uppe i norr
Regionen Piemonte ligger i nordvästra Italien och gränsar i väster mot Frankrike och i norr mot Schweiz. Här bor ca 4,3 miljoner invånare. Regionshuvudstaden är Turin (Torino).
Regionen har stora industriområden, bland annat i Turin där man tillverkar Fiat. Piemontes slätter är bördiga jordbruksområden, där man odlar b.la vete, ris, majs och vindruvor. Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har beteckningen DOC. Några av de mest kända vinerna är Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto. Piemonte är ansett av många att ha de överlägset bästa vinerna i Italien, t.ex Barolo. Maten är också bland den bästa. Avstånden är korta och ni hinner se mycket under en långhelg. Stannar ni längre hinner ni både till Rivieran, Alperna och Milano. Här är inte lika mycket turister ännu, så passa på! Högsäsongen är under oktober och november, då folk vallfärdar hit från hela Europa för vinskörden och tryffeln. Alba är känt för sitt vin, persikor och centrum för den vita tryffeln och man har många mat – och vinfestivaler. Asti är känt för sitt vita mousserade vin, Asti Spumante. 7 mil från Asti ligger ett stort outlet med märken som Burberry, Desigual, Calvin Klein, Diesel m.fl. Rekommenderas! De flesta byarna är fortfarande förhållandevis opåverkade av turismen. Den lokala dialekten i Piemonte är en blandning av italienska och franska.
![]() |
![]() Fantastisk vacker vingård i Piemonte med svensk ägare (Kerstin fick ett "Certificate of Excellence" år 2013 från Tripadvisor). Detta område är Väldsarv enl. UNESCO! Vackra rum, lägenheter, egen restaurang och pool. Bricco San Giovanni ligger lantligt med strålande och milsvid utsikt över gårdar och slott. Gården ligger nära Asti (spumante Asti Cinzano) och Alba (den vit tryffeln!). Passar också perfekt för större grupper, fester och bröllopscermonier! Läs mer >> |
|
![]() |
||
Här ligger Piemonte i Italien |
Regionen Piemonte | |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
Vin i PiemonteBarbera är en blå vindruva av arten Vitis Vinifera som rätt hanterad ger fruktiga, nyansrika viner med god struktur och inslag av plommon och annan frukt samt låg tanninnivå. Druvan är den näst mest odlade blå druvan i Italien efter Sangiovese och har de senaste decennierna gett toppviner i Piemontedistriktet. Fina viner på Barbera görs även i Mexiko, Argentina, USA, Australien, Grekland mm. Tyvärr har druvan också använts för att producera stora mängder blandviner i USA och i Sydamerika, vilket försämrat dess rykte. På senare år har den dock fått ett uppsving. Kvalitetsviner på Barbera vinner på några års lagring, helst på Barriquefat som bidrar med mer tanniner och gör vinerna fylligare. Barolo är en DOCG för vin i Piemonte i norra Italien. Vingårdarna ligger på ett litet, sluttande, höglänt område som omges av Langhebergen. Jorden består av kalkhaltig märgel med mer eller mindre inslag av magnesium, mangan och järn. Barolo är granne med Barbaresco. Vinerna måste enligt reglerna bestå till 100 % av druvan Nebbiolo, men (olagliga) undantag förekommer. Vinerna måste också ha en alkoholhalt på minst 13 volymprocent. Vidare måste en Barolo lagras i minst 3 år och i 5 år för att få kallas "Riserva". Det finns två huvudtyper: Traditionella och moderna. Traditionell Barolo är mycket sträv och kräver åtskilliga års lagring på flaska för att mjukna. I viner av den modernare stilen skördas druvorna senare (när tanninerna mognat). Dessutom används mer fatlagring av högre andel ny ek. Detta gör att vinerna går att dricka unga, men även dessa moderna viner kan vinna mycket i smak och komplexitet genom att lagras. Nebbiolo-baserade viner är generellt ljusa i färgen, dock kan unga, barriquelagrade Baroloviner vara mörkare. Doften är i unga viner mycket fruktig. Efter några års flasklagring kommer dofter av svamp och höstlöv. Varje år, andra helgen i september, genomföres en Barolofestival i den lilla byn Barolo. Då provsmakas den senaste släppta årgången och de flesta vinmakare håller öppet hus. Barbaresco är en DOCG för vin i provinsen Cuneo i regionen Piemonte. Vinerna måste enligt reglerna bestå till 100 procent av druvan Nebbiolo. Barbaresco är granne med Barolo, som också gör viner på Nebbiolo. Barbaresco betecknas ofta som mer "feminint" (det vill säga lättare, med mindre tanniner) än Barolo. Dolcetto är en blå vindruva som framförallt förekommer i norra Italien. Dolcetto betyder den lilla söta på Italienska. Druvan är vanligast i Piemonte i norra Italien där den producerar ett vin av ett något mer vardagligt slag än andra Piemonteviner som till exempel Barolo. Smak och doft av dessa viner har tydliga inslag av körsbär och de har även en viss bitterhet i eftersmaken. Dolcetto-druvan förekommer även i viner från Sydfrankrike och i kaliforniska viner. Tryffel i PiemonteVit tryffel, s.k Albatryffel (Tuber magnatum) är den mest åtråvärda av dem alla. Den används rå och hyvlas direkt över den lagade maten med en speciell tryffelhyvel (t.ex över risotto, pasta eller ägg). Den vita tryffeln är gul, grå eller ljust ockragul. Den är oregelbunden i sin färg och har ett rödbrunt svampkött. Se film hur man lagar Tagliolini med vit tryffel: http://www.youtube.com/watch?v=Ly_x73-_NLY&feature=related Piemontesiska maträtter:
Förlorade ägg med vit tryffel Recept från Bricco San Giovannis ägare Kerstin:
"Risotto alle pratoline" Se film från Aqui Terme: Se film från palion i Asti: Se film från Turin Se film från Alba med omgivningar Se film hur man lagar Tagliolini med vit tryffel: |
||