<< Tillbaka
Skriv ut >>


Reseguide till Florens

Med reservation för ändringar.

Historia

Toscana är Italiens mest omskrivna och fotograferade områden. Här finns en lång historia och vackra landskap. Toscanas centrum är den gamla staden Florens som definitivt är värt ett besök.

Florens grundades redan år 58 f. Kristus. I stadens gatubild finns dess historia hela tiden närvarande: De raka gatorna från romartiden, de slingrande från medeltiden och torgen från renässansen. Florens var den första staden i Europa som stenlade sina gator.

På 1300-talet var Florens den rikaste staden i Europa och det var under den florentinska renässansen som Brunelleschi blev den moderna arkitekturens fader. Det var då Botticelli målade "Venus" och Våren", Michelangelo skulpterade "David" innan han kallades till Rom av påven.

Florens var Italiens huvudstad, mellan 1865-1871, strax efter Italiens enande. Idag finns i Florens 51 museer och 24 historiska kyrkor.

Att ta sig runt i Florens

Flygplats Florens och Pisa
Florens flygplats är liten och smidig. Vid ankomsten kommer du direkt ut till hyrbilarna, turistinformation samt taxi och bussar. Vid avresa finns ett café och ett par souveniraffärer.
www.aeroporto.firenze.it
Florence Airport Amerigo Vespucci Information International +39 055 30 61 702
Pisa flygplats är störst i Toscana www.pisa-airport.com
Pisa aereporto Galileo Galilei +39 050 9 293 78.
Transferbuss från/till Pisa flygplats:
Buss: www.terravision.eu

Till Florens:
Från Florens flygplats in till centrala Florens:
Det tar ca 20 min från Florens flygplats till den centralt belägna tågstationen med flygbussen, beroende på trafiken. Pris: ca 6 euro. En taxi från flygplatsen kostar ca 25 euro beroende på trafiken, om du förbeställt, hur mycket bagage du har, när på dagen det är, etc. Det tar mellan 20 – 30 min. att åka taxi från flygplatsen in till centrala Florens.

Från Pisas flygplats till Florens:
Från Pisas flygplats går det tåg till Florens SMN (Santa Maria Novella centralstation), tågresan tar ca 90 min. (i vissa fall ett tågbyte på Pisa Centrale). Enkel biljett kostar ca 6-8 euro. Bussresa fran Pisa flygplats till Florens SMN med "Terravision" tar circa 1,10 tim. och kostar ca 6 euro för enkelresa och 10 euro t.o.r.

Att ta sig fran Bolognas flygplats till Florens:
Bolognas flygplats ligger ca 6 km fran Bolognas centrum och flygbussarna går regelbundet från flygplatsen in till centrum (Aerobus). Bussen tar ca 20 min. och kostar ca 6 euro. Därifrån kan man sedan ta tåget till Florens. Tåget tar ca 40-60 min. En enkel resa Bologna – Florens kostar ca 10-20 euro.

Buss och bilparkering
I Florens är avstånden är korta och gatorna trånga. Om ni har bil, se till att ställa den på en långtidsparkering. Det finns dygnsparkeringar centralt www.firenzeparcheggi.it. Större delen av centrum är avstängda för trafik.

Läs här om busslinjer, priser etc.: http://www.ataf.net/en/timetables-and-routes.aspx?idC=19&LN=en-US

Det finns en utmärkt turistbuss, en röd dubbeldäckare, som du löser biljett till och sedan får hoppa av och på under 24 timmar. Priset är ca 20 euro och då ingår ett par hörlurar och guidning på olika språk, bl.a. engelska. Läs mer: www.firenze.city-sightseeing.it

Med S.I.T.A kan du ta bussen till flera toskanska orter, som Siena, Tavarnelle, San Gimignano (med byte i Poggibonsi) eller Greve. Bussbiljetterna köper du på S.I.T.A busstation, nära tågstation.

Att se i Florens (med reservation för öppettider och entrépriser)

Baptisterit San Giovanni
Ligger på Piazza San Giovanni, mittemot Domen. Baptisteriet var naveln i medeltidens och renässansens Florens. Dopet var oerhört viktigt eftersom ett barn automatiskt blev statsmedborgare när det döptes.

Byggnaden är romersk och uppfördes någon gång på 900-1000 talet. Bronsportarna är det som gör Baptisteriet känt. De kallas Paradisets portar och är skapade av Lorenzo Ghiberti. Dörrarna som sitter på byggnaden idag är kopior. Originalet finns inne på Museo dell’Opera del Duomo).

Insidan av kupolen täcks av mosaiker som är gjorda av venetianare, eftersom det inte fanns något kunnigt yrkesfolk i Florens.

Baptisteriet har öppet dagligen 12-19. Söndagar 8.30 -14. Inträde kostar 3 euro.

Capelle Medici (Medici kapellet)
Kapellet ligger på Piazza Madonna degli Aldobrandini. Det är vid bortre delen av San Lorenzokyrkan, intill Palazzo Medici. Capelle Medici är från 1500-talet kapell och är en fortsättning av kapellet som Mediceerna byggde på 1400-talet på vänstra sidan av San Lorenzo.

Michelangelos nya sakristia ligger till höger och är en symmetrisk motsvarighet till den gamla på vänster sida. Gravvalven är uppförda över en mindre känd del av släkten Medici. Det sista och största av kapellen, vars kupol pryds av marmormosaik, gjordes i slutet av 1500-talet. Det här sättet att utsmycka var Florens stilbildande, på.

Öppet tis-lör 8.15-16.50, söndagar 8.15-16.50. Måndagar stängt. Entré t.o.m. en timma före stängning. Pris: 6 euro

Il Dumo, Santa Maria del Fiore katedralen
Brunelleschis enorma kupol är effektfullast från någon av utsiktsplatserna utanför stan. Domen är fantastiskt vacker. Det är också effektfullt att långsamt strosa ibland gränderna och plötsligt råka på denna koloss.

De mest dyrbara konstverken som hörde till kyrkan finns idag på Museo dell’Opera del Duomo. I östra väggen finns två bronsdörrar av Luca della Robbia som kan jämföras med Ghibertis dörrar för Baptisteriet.

Från början var katedralen utformad som en vanlig basilika men florentinarna kände konkurrerade med Siena och beslöt sig för att bygga en kupol som var ännu större än den i Siena. Kupolen i Florens är 42 meter bred och 55 meter hög. Man kan gå upp i kupolen men det kräver kondition. Det är 463 trappsteg en väg.

Arkitekten Brunelleschi arbetade med en teknik som härstammar från de gamla romarna. Kupolen blev helt färdig år 1461. Observera att alla vackra skulpturer numera finns att beskåda på museet (öppet dagligen 10-17). Giottos klocktorn/kampanil är från 1300-talet. Där kan man gå upp 9-18. Relieferna på utsidan föreställer olika yrkesgrupper.

Öppettider: 10-17 alla dagar utom: tor till 15:30, lör till 16.45 alt. 15.30, sön 13.30 – 16.45. Kupolen och kampanilen har längre öppettider.

Galleria dell’Accademia
Galleriet ligger i en byggnad som tidigare var sjukhus på Via Ricasoli 60. Museet grundades 1784 och har alltid räknats som ett av Florens stora museum. Här finns mycket skulpturer och köerna in hit kan vara väldigt långa. Här finns nämligen Michelangelos världsberömda David som är imponerande drygt 4 meter hög och togs fram ur ur ett enda marmorblock.

En kopia står utanför Palazzo Vecchio, en annan kopia står på Piazzale Michelangelo.

Öppet tis-sön 8.15 – 18.50. Måndagar stängt. Pris: 6.50 euro. Kassan stänger 45 min före stängning.

Loggia del Lanzia
Ligger på Piazza delle Signiorina. En loggia var vanlig under medeltiden men slutades sedan att helt byggas. Från början var den menad som en informell mötesplats. Släkten Medici byggde om den här till skulpturgalleri. Här ser ni den berömda bronsskulpturen Perseus av Cellini och Sabinskornas bortrövande av Giambologna.

Ospedale degli innocenti (Hittebarnshuset)
Piazza della SS. Annunziata. Renässansarkitekturens första riktiga byggnad. Byggd 1419-26 av Brunelleschi. Arkitekten som senare ritade Uffizierna inspirerades mycket av denna byggnad.
Öppettider mån-sön 8.30 - 14. Onsdagar stängt. Pris: 2.60 euro.

Palazzo Vecchio på Piazza della Signoria
På 1300-1400-talet var Palazzo Vecchio den viktigaste byggnaden i republiken. Den var nämligen regeringsbyggnaden. Stadens styrelse kalladel på 1200-talet La Signoria. Idag är Palazzo Vecchio Florens stadshus.

Ryttarstatyn föreställer hertig Cosimo I och är ritad av Giambologna. Hertig Cosimo bodde själv i Palazzo Vecchio och mycket av utsmyckningen kommer från hans tid. Fontänen har Ammannatis skapat. Michelangelos konstverk Seger finns här inne. Tornet är 93 meter högt. Det finns ofullbordade fresker av både Michelangelo och Leonardo i Palazzo Vecchio. Tyvärr är de dolda bakom andra konstverk men man planerar ta fram dem.

I Cosimos hustru, Elena av Toledos, privatbostad finns ett renässanskapell av Bronzino. I ett annat rum kan man se Donatellos Judith.

Öppettider: Alla dagar utom torsdag 9-19. Tor 9-14. Pris: 6 euro.Missa inte det tjusiga kaféet som ligger högst upp med en härlig bris på sommaren.

Ponte Vecchio
Bro från 1300-talet. Bron har i princip sett likadan ut sedan år 1345. Antagligen vilar bron mot romersk grund. Tidigare rymde den garvarna och slaktarnas bodar. Idag finns guldsmedsbutiker finns på båda sidorna av bron.

Ponte Vecchio är kanske Florens mest romantiska plats. Det sägs att tyskarna under bombningarna under andra världskriget sparade Ponte Vecchio, för att piloten hade studerat i Florens och inte hade hjärta att förstöra den.

Santa Croce på Piazza Santa Croce
Santa Croce är Florens viktigaste franciskanerkyrka. Kyrkan byggdes på 1300-talet men den nuvarande fasaden är från 1800-talet. Framför kyrkan ligger ett stort torg som användes till stora utomhusgudstjänster. I kyrkan finns flera berömda fresker av Giotto. De mest kända är kanske munkarna som sörjer den döde Franciscus.

I Santa Croce ligger många berömda personer begravda. Till höger ligger bl.a. Michelangelo och Galileo Galilei. I museet som tillhör kyrkan finns ett kapell ritat av Brunelleschi.

Öppettider 9.30 - 17.30. Söndag öppnar de 13:30. Pris: 4 euro.

Uffizierna på Piazzale degli Uffizi
Kanske är detta världens mest kända konstmuseum. Lika (ö)kända är köerna.Därför är det bra att man kan förboka biljetter. Förköp: www.b-ticket.com

Inne på Uffizierna finns ett kafé med en fin terrass, som har utsikt över Piazza della Signoria.

Museet är uppdelat i 3-4 huvudavdelningar: Klassisk skulptur, Toskansk renässanskonst, Italiensk konst och Teckningar. Här finns oändligt många konstnärer representerade, så som Veronese, Rubens, Tinoretto och Caravaggio.

På övervåningen hänger de toskanska målningarna. I de mindre salarna finns exempel på sienesiskt måleri: Martinis Bebådelsen(1333) och Lorenzettis Frambärandet i templet(1342). Här finns också da Fabrianis Konungarnas tillbedjan(1423), Masocchios och Masolinos Madonnan och barnet med den heliga Anna, Venezianos gröna och rosa altartavla: Madonnan och de fyra helgonen. Det finns flera verk av Lippo. I en stor sal finns konst av Hugo van der Goes och Botticelli. Missa inte Våren och Venus födelse.

Uffizierna byggdes på 1500-talet för att fungera som kontor och konstgalleri. Uffizierna kunde förr i tiden fungerade som flyktväg för de styrande och ge de möjlighet att ta sig från kontoret till hemmet på Palazzo Pitti, utan att behöva "gå ned" på marken. Man kan se den s.k. Vasarikorridoren ovanför butikerna på Ponte Vecchio. Den går från Palazzo Vecchio, via Uffizierna och Ponte Vecchio, genom Palazzo Pitti på andra sidan och slutligen till fästningen Belvedere!

Öppettider: 8.15-19. Måndagar stängt. Pris: 8.50 euro. Kassorna stänger 45 min. före stängningsdags.

Marknader i Florens
Mercato Centrale di San Lorenzo
Piazza del Mercato Centrale
mån – lör. 7 – 14

Mercato di San Lorenzo
Piazza San Lorenzo
Alla dagar 9 – 19

Mercato di Sant’ mbrogio
Piazza Sant’Ambrogio
mån-lör 7-14

Mercato delle Pulci
Piazza dei Ciompi
Alla dagar

Mercato del Porcellino
Loggiato del Porcellino
Via Porta Rossa alla dagar 9 – 20

Piazza Santo Spirito
söndagar

Det här var bara några exempel. Det finns många marknader.

Mer info om Florens

Första klass rese-guider - Florens och Toscana, från Streifferts förlag.

Turistbyråer
Via Cavour n.1/r tel.055290832.3
Borgo Santa Croce n.29/r tel 055/2340444
Piazza Stazione n.4/a tel.055/212245
Via Cavour 1r
Via Manzoni 16
Aeroporto "A.Vespucci"
Borgo S.Croce 29r
Piazza Stazione 4

Biglietteria Musei Statali Fiorentini Chiesa Orsanmichele Via Calzaiuoli.


Copyright © 2022 lafamiglia.se

Kontakta La Famiglia

Epost:
boka@lafamiglia.se
kontakt-info

Nöjda kunder
hos La Famiglia

Läs om vad tidigare kunder tycker:
Läs mer >>

kontakt-info

Boka flyg och hyrbil

Närmaste flygplats är Florens och Pisa. En del gäster landar i Bologna. Du kan flyga med t.ex Ryanair, Norwegian och de reguljära flygbolagen.
Boka flyg och hyrbil här

Avstånd

• Siena 70 km.
• Pisa 80 km.
• Bologna 100 km.
• Rom 270 km.
• Milano 300 km.


Reseguider

Diverse

Planera din bilfärd i Italien
Florensguide
Klicka dig runt i Florens
Medeltemperaturer i Italien
Karta över Italien
Klicka dig runt i Toscana

Restauranger

Il Latini, Via dei Palchetti 6/r.
• Trattoria Anita, Via del Parlascio 2/r (hörnet Via Viegia 16/r).
• Al Tranvai,Piazza Torquato Tasso 14.
• Da Burde, Via Pistoiese 6/r.
• Da Nerbone, Mercato Centrale di San Lorenzo.
• Mario, Via della Rosina 2/r.
• Trattoria Bordino, Via Stracciatella 9r.
• Trattoria Cammillo, Borgo S.Jacopo 57/59r.
• Belle Donne, Via delle Belle Donne 16r.

Shopping

I centrala Florens ligger flera varuhus, som t.ex. Rinascente och Coin. På Via de’ Tornabuoini ligger mer exklusiva affärer som Gucci, Prada och Armani. På tvärgatorna, som Via della Vigna Nuova, ligger små exklusiva affärer. I kvarteren kring Piazza L.Ghiberti, som ligger öster ut, bakom S. Croce ligger det mer konstnärliga butiker som har lägre priser. Gå Via del Corso ned, där finns hur mycket butiker som helst. Det är mysiga kvarter med mycket Florenskänsla. Tips! Är du en riktig finsmakare, gå till turistbyrån och be att få ”Guida agli Esercizi Storici di Firenze). Den är delvis på engelska och är en guide över alla affärer i Florens i historiskt intressanta miljöer. Det mest kända exemplet är ”Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella”, ett apotek från 1612.

Outlets i Toscana

Valdichiana Outlet
• Prada – Via Levanella Becorpi | Localita Levanella, S.S. 69, Montevarchi
The Mall

Golf i Toscana

Circolo del Golf dell'Ugolino
Golf Club Punta Ala
Tenuta di Castelfalfi


Bokmärk sidan

Reseguider till Italien

• Guide till Florens
• Guide till Rom
• Guide till Toscana
• Guide till Cinque Terre
• Guide till Piemonte
• Guide till Sicilien
• Guide till Sardinien
• Guide till Italien
Vi reserverar oss för eventuella text- och tryckfel.
Hemsida från webkonsult.se