Reseguide till Piemonte

Med reservation för ändringar.

Piemonte

Regionen Piemonte ligger i nordvästra Italien och gränsar i väster mot Frankrike och i norr mot Schweiz. Området är nästan lika stort som Dalarna. Området är mycket kuperat och en del insjöar finns. Här bor ca 4,3 miljoner invånare. Regionshuvudstaden är Turin (Torino). Regionen har stora industriområden, bland annat i Turin där man tillverkar Fiat. Piemontes slätter är bördiga jordbruksområden, där man odlar b.la vete, ris, majs och vindruvor. Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har beteckningen DOC. Några av de mest kända vinerna är Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto. Piemonte är ansett av många att ha de överlägset bästa vinerna i Italien, t.ex Barolo. Maten är också bland den bästa. Avstånden är korta och ni hinner se mycket under en långhelg. Stannar ni längre hinner ni både till Rivieran, Alperna och Milano. Här är inte lika mycket turister ännu, så passa på! Högsäsongen är under oktober och november, då folk vallfärdar hit från hela Europa för vinskörden och tryffeln. Alba är känt för sitt vin, persikor och centrum för den vita tryffeln och man har många mat – och vinfestivaler. Asti är känt för sitt vita mousserade vin, Asti Spumante. 7 mil från Asti ligger ett stort outlet med märken som Burberry, Desigual, Calvin Klein, Diesel m.fl. Rekommenderas! De flesta byarna är fortfarande förhållandevis opåverkade av turismen. Den lokala dialekten i Piemonte är en blandning av italienska och franska.

Vin i Piemonte

Barbera är en blå vindruva av arten Vitis Vinifera som rätt hanterad ger fruktiga, nyansrika viner med god struktur och inslag av plommon och annan frukt samt låg tanninnivå.

Druvan är den näst mest odlade blå druvan i Italien efter Sangiovese och har de senaste decennierna gett toppviner i Piemontedistriktet. Fina viner på Barbera görs även i Mexiko, Argentina, USA, Australien, Grekland mm. Tyvärr har druvan också använts för att producera stora mängder blandviner i USA och i Sydamerika, vilket försämrat dess rykte. På senare år har den dock fått ett uppsving. Kvalitetsviner på Barbera vinner på några års lagring, helst på Barriquefat som bidrar med mer tanniner och gör vinerna fylligare.

Barolo är en DOCG för vin i Piemonte i norra Italien. Vingårdarna ligger på ett litet, sluttande, höglänt område som omges av Langhebergen. Jorden består av kalkhaltig märgel med mer eller mindre inslag av magnesium, mangan och järn. Barolo är granne med Barbaresco. Vinerna måste enligt reglerna bestå till 100 % av druvan Nebbiolo, men (olagliga) undantag förekommer. Vinerna måste också ha en alkoholhalt på minst 13 volymprocent. Vidare måste en Barolo lagras i minst 3 år och i 5 år för att få kallas "Riserva".

Det finns två huvudtyper: Traditionella och moderna. Traditionell Barolo är mycket sträv och kräver åtskilliga års lagring på flaska för att mjukna. I viner av den modernare stilen skördas druvorna senare (när tanninerna mognat). Dessutom används mer fatlagring av högre andel ny ek. Detta gör att vinerna går att dricka unga, men även dessa moderna viner kan vinna mycket i smak och komplexitet genom att lagras. Nebbiolo-baserade viner är generellt ljusa i färgen, dock kan unga, barriquelagrade Baroloviner vara mörkare. Doften är i unga viner mycket fruktig. Efter några års flasklagring kommer dofter av svamp och höstlöv. Varje år, andra helgen i september, genomföres en Barolofestival i den lilla byn Barolo. Då provsmakas den senaste släppta årgången och de flesta vinmakare håller öppet hus.

Barbaresco är en DOCG för vin i provinsen Cuneo i regionen Piemonte. Vinerna måste enligt reglerna bestå till 100 procent av druvan Nebbiolo. Barbaresco är granne med Barolo, som också gör viner på Nebbiolo. Barbaresco betecknas ofta som mer "feminint" (det vill säga lättare, med mindre tanniner) än Barolo.

Dolcetto är en blå vindruva som framförallt förekommer i norra Italien. Dolcetto betyder den lilla söta på Italienska. Druvan är vanligast i Piemonte i norra Italien där den producerar ett vin av ett något mer vardagligt slag än andra Piemonteviner som till exempel Barolo. Smak och doft av dessa viner har tydliga inslag av körsbär och de har även en viss bitterhet i eftersmaken. Dolcetto-druvan förekommer även i viner från Sydfrankrike och i kaliforniska viner.

Tryffel i Piemonte

Vit tryffel, s.k Albatryffel (Tuber magnatum) är den mest åtråvärda av dem alla. Den används rå och hyvlas direkt över den lagade maten med en speciell tryffelhyvel (t.ex över risotto, pasta eller ägg). Den vita tryffeln är gul, grå eller ljust ockragul. Den är oregelbunden i sin färg och har ett rödbrunt svampkött. Se film hur man lagar Tagliolini med vit tryffel: http://www.youtube.com/watch?v=Ly_x73-_NLY&feature=related

Piemontesiska maträtter:

Förlorade ägg med vit tryffel
Risotto med Barolo
Grönsakssoppa med ris
Risotto med karljohansvamp
Grytstek i rödvin
Blandat kokkött
Kalvkött i tonfisksås

Recept från Bricco San Giovannis ägare Kerstin:

"Risotto alle pratoline"
Stek en finhackad purjolök i smör och olja. Stek den försiktig och häll över lite mjölk tills löken är mycket mjuk. Tillsätt 350 gr risottoris, blanda väl och fyll på med hönsbuljong så att allt täcks. När det börjar bli klart, tillsätt smör och två matskedar riven parmesan och blombladen från ett dussin ängsblommor som sköljes noga. Strö över rikligt med mald rosa peppar.

Se film från Aqui Terme:
http://www.youtube.com/watch?v=HSXcY1A9-RY

Se film från palion i Asti:
http://www.youtube.com/watch?v=IDVogD52n8I

Se film från Turin
http://www.youtube.com/watch?v=IVa6U-dR2Xs&feature=related

Se film från Alba med omgivningar
http://www.youtube.com/watch?v=m1iRofVCGhw

Se film hur man lagar Tagliolini med vit tryffel:
http://www.youtube.com/watch?v=Ly_x73-_NLY&feature=related

Le Langhe, Monferrato och Roero

Le Langhe, Monferrato och Roero är tre välkända områden i södra Piemonte. Här finns mycket av den viktigaste vinodlingen, slott, charmiga byar, mycket bra restauranger m.m.

Floden Tanaro, biflod till Po, flyter genom området. Det typiska köket är rustikt med enkel bas, ofta baserade på genuina, hemlagade recept. Den vita tryffeln är den mest ovanliga och kanske unika för den piemontesiska maten. Tryffel är en slags svamp som växer under jorden, som specialdresserade hundar spårar upp. Den lever i symbios med träd och kan hittas i närheten av ek och popplar. Tryffeljakt är tillåten mellan 15 september till 31 januari.

Druvodlingar ser man överallt och vinrankor täcker i stort sett varenda kulle i området. Många människor lever av druvproduktion. Grignolino hittar man särskilt på kullarna kring Monferrato. Dolcetto och Barbera hittar man i hela området.

Man producerar också mousserat vitt vin och det märke som kanske är mest känt i Sverige, är Asti Cinzano. Detta område är det röda vinets landskap men det produceras även fina vita viner, t.ex. Arneis och Favorita.

Alba och Le Langhe

Alba har en flera tusen år lång historia. Stadens rödaktiga torn är från medeltiden, då Alba var en självständig del av den Jakobinska republiken. Det finns ett historiskt museum, Federico Eusebio museet. Under hösten blomstrar Alba och man skördar tryffel, druvor och har olika lokala fester i staden. I september skördar man för att göra Moscati och Dolcetti och i oktober skördar man för Nebiolo. Angelo Gaja är en världskänd vinproducent, särskilt känd för Barolo och Barbarescho. I Alba kan man besöka det historiska kaféet Calissano på Piazza del Duomo.

Gå ned för Via Cavour och ni är framme vid den medeltida borgen. Vid Piazza Pertinace kan man stanna till vid delikatessbutiken Tartufi Morra. På Via Vittorio Emmanuele (kallas i folkmun för Via Maestra) radar delikatessbutikerna upp sig. I fruktaffären lackar man päronkvistarna för hand

Le Langhe är en del av sydöstra Piemonte. Området tillhör Cuneo-provinsen och gränsar till Astiprovinsen i norr och Savonaprovinsen i söder. I de lägre delarna av Le Langhe odlar man de världsberömda druvorna och i de högre delarna odlas hasselnötter. På restaurangerna serveras en underbar hasselnötssås till maten.

Barbaresco

Kör från Alba till Barbarescho och besök Enoteca Regionale del Barbarescho på Via Torino 8/a. Tel: 0173 / 635251. E.mail: barbaresco@areacom.it . Öppet 9.30-13.00 och 14.30-18.00. Stängt onsdagar, januari och 10 dagar i juli. Intressecentrum för 90 % av all vinproduktion i området. Ca 80 vinodlare är representerade. Enotecan informerar om vinodlarna, om ni vill köpa direkt av dem.

Barbaresco-vinet produceras i tre områden; Barbarescho, Treiso och Neive. När man reser runt ser man Nebbiolodruvan växa på kullarna runt omkring. Två miljoner flaskor Barbaresco produceras varje år. Fina Arneis kan ni köpa i byn Neive på Via XX Settembre52 (tel 0173-67027) hos Bruno Giacosa.

Diano

Diano är ett obligatoriskt stopp för de som är mycket förtjusta i Dolcetto. Dolcetton är ett typiskt bordsvin för familjerna i Piemonte. Det finns fyra cru: Alba, Dogliani, Langhe Monregalesi och Diano. Förutom sina fina Dolcettoviner, så är Diano berömt för sin strålande utsikt över alla vinkullar! Besök den berömda Cantina della Porta Rossa på Piazza Trento e Trieste 5, tel: 0173/ 69210. De producerar tre cru: Vigna Bruni, Sori Christina och Sori Piadvenza.

Barolo

Kör tillbaks mot Alba för att komma till Barolo området. Första stoppet blir Roddi som är känt för sin avel av tryffelhundar. Här finns ett fint torg och en kyrka, Chiesa dell'Assunta. Kör längst med slingrande vägar och mellan vinkullarna mot Verduno. Här finns ett slott och en strålande utsikt. Kyrkan heter San Michele. Besök vinkällaren Bel Colle (Borgata Castagni 56. Tel: 0172/470113) eller Castello di Verduno (via Umberto I nr 9. Tel: 0172/459125). Passa på och köp Barolo, Barbarescho och Pelaverga. Vill ni köpa handgjorda grissinis, gå till Panetteria Corino på Via V.Emmanuele 16.

Fortsätt mot Cherasco. Här är man duktig på att göra sötsaker. Besök gärna Pasticceria Barbero på Via Vittorio Emmanuele 72. Forsätt mot Dogliani. Här finns det Dolcettoviner att köpa i b.la Cantina del Dolcetto di Dogliani (Via Torino 57. Tel: 0173/792282). Nu är det dags för Monforte. Här finns riktigt fina Barolo viner. Besök Aldo Conterno (località Bussia. Tel: 0173/78150). Han producerar även utmärkt Freisa vin. I Monforte finns ett vackert torg med en stilig kyrkklocka.

Mot Barolo: På slottet ligger regionens Enoteca. Extra fina Baroloviner hittar ni hos Luciano Sandrone (via Alba 57.tel: 0173/56239) och hos Bartolo Mascarello (via Roma 15). Tre kilometer härifrån, på väg mot Alba, ligger ett intressant museum inrymt i ett f.d. kloster: Museo dei Vini d 'Alba (tel: 0173/50185).

Monferrato

Starta i Asti och kör söderut. I Castello di Annone man kan provsmaka rosévinet Le Corti hos Azienda Villa Fiorita (via di Case Sparse 2. Tel: 0141/60231). Kör sedan vidare till Rocchetta Tanaro. Här finns det tunga, mörka vinet Barbera! Pröva Bricco della Bigotta och Bricco dell' Uccellone. Här kan man också pröva det mousserande Moscata d'Asti. Gå till Azienda Bradia, Via Roma 94. Tel: 0141/644 113.

I Agliano finner ni varma källor. Här finns också extra fina Barbera viner hos Fratelli Trinchero (Via Noce 27, tel: 0141/954016.)

Mot Nizza Monferrato och vidare mot Cascina la Barbarella (strada Annunziata 55. Tel 0141/701434). Här finns Barbera d'Asti, Vigna dell'Angelo och Vigna di Sonvico, ett av de bästa rödvinerna som finns i Piemonte. Azienda Scarpa (Via Montegrappa 6, tel. 0141/721331) har Barbarescho, Barbera, Dolcetto och Grignolino av mycket god kvalitet.

Slutligen till Canelli där det finns en mycket vacker och känd katedral. Här köper man vin hos Gancia, Corso Libertà 16. Tel: 0141/ 8301 och Contratto, som funnits sedan 1876, Via Giuliani 18. Tel: 0141/823349. Vill ni dricka mousserat vin, rekommenderas Giuseppe Rivetti i Castagnole Lanze, Via Annunziata 33, tel: 0141/ 877 396.

Roero, Asti och Monferrato

Roero har fått sitt namn av en adelsfamilj som tidigare härskade i detta område. ”Huvudstaden" heter Canale och är mest känt för sin persikoproduktion. Landskapet är mycket vackert, ovanligt skiftande och stillsamt.

Monferrato är en av Italiens mest välkända regioner p.g.a. sin långa historia: medeltida borgar, romanska, gotiska, renässanskyrkor och barockmonument.

Några vingårdar att köpa vin hos i Nizza Monferratotrakten
• Erede di Chiappone Armando, Strada San Michele 51, S.Michele, tel 0141-721424
• Cascina Lana, Strada Acqui 187, Nizza Monferrato (AT), tel: 0141-726734
• Amandola Giulio, Strada Bricco 50
• Antica Casa Vinicola Scarpa, Via Montegrappa 6
• Cantina Sant Evasio, Strada S.Nicolao
• Perfumo Gian Piero, Strada Acqui 300

Asti

Asti var den viktigaste staden i Piemonte mellan 1100-1300 talet. Asti var en fri republik t.om år 1313. Mot slutet av 1700-talet revolterade man mot Huset Savoyen och blev återigen egen republik. Sedan 1935 är Asti provinshuvudstad. Produktionen av vin och grönsaker har alltid varit en stor del av Astis ekonomi och identitet. På 1960-talet slog industrierna i Turin igenom och många bytte bransch.

Vill du se Il Palio men tycker att det är för dyrt och stökigt i Siena? Passa på att gå på Astis Palio tredje söndagen i september.

Onsdagar och lördagar är det marknad i Asti. Den är väldigt stor och finns på Astis två stora torg; Piazza di Palio och Piazza Alfieri (på hörnet ligger turistkontoret).

Längst med sidorna finns affärer och fina uteserveringar. I närheten ligger också Astis saluhall. Bar Cocchi på hörnet Corso Alfieri och Piazza Alfieri, har varit innestället i Asti i alla år. Om ni står utanför Cocchi så har ni Astis affärsgata här, Corso Alfieri. Tar man till vänster, sett från Bar Cocchi kommer man in på en gågata. Här finns flera fina klädbutiker. En lite bit längre fram, kan ni ta åt vänster, ned till Piazza S.Secondo. Här är fint att gå på kvällen och det finns en bra uteservering.

Fortsätt rakt fram så har ni fler butiker på Via Cavour. Strax på vänster hand finns en väldigt bra och poppis restaurang, Da Monna Laura, Via Cavour 30, stängt måndagar. Du kan också svänga vänster för att komma tillbaks till Piazza S.Secondo.

Rekommenderade restauranger i Asti
• L'Angelo del Beato, Via Guttari 12, tel 0141-531668

Mattips i Piemonte

Praliner och bakelser
Pasticceria Ravera Via Cavour 17, Cherasco(CN). Stängt mån.

Goda ostar
Occelli Agrinatura, Via Stazione 5, Farigliano (CN). Guidade turer.

S.k stora Baroloviner köper man hos Elio Altare. Han producerar även det välkända il Vigna Arborina Cascina Nuova, frazione Annunziata. 0173/50835.

Några restauranger i Piemonte

Trattoria Antica Torre
Via Torino 8, Barbareseco tel 0173-635170. Stängt söndag o måndag. Bordsreservation rekommenderas.

Ristorante Rabaya'
Via Rabajà 9, Barbaresco. Tel 0173-635223. Stängt tisdag. Bordsreservation rekommenderas.

Ristorante Vecchio Tre Stelle
Via Rio Sordo 13, Barbaresco. Tel: 0173-638192. Stängt tisdagar. Bordreservation rekommenderas.

Daniel's al pesco fiorito
Corso Canale 28, Alba. Tel 0173-441977

La Morra
Med strålande utsikt över Le Langhe, finns en utmärkt restaurang och några små vinbutiker, Ristorante Belvedere. Stängt måndagar. Klassisk restaurang, rekommenderas varmt. Är genuint piemontesisk.

Locanda del Sant' Uffizio
F.d. kloster. 2 mil utanför Asti. Denna restaurang är alltid med i klassifikationer över det bättre restaurangerna i Italien. Lyx.

Della Posta - Da Geminio
Via Roma 4, Olmo Gentile. Tel 0144-93034. Stängt söndagskvällar.

Slott att besöka

Castello di Barolo 0173-56277. Öppet 10-12.30-15-18.30. Stängt torsdagar och januari.
Castello di Grinzane 0173-262159 Öppet 9-12 och 14.30-18.00. Stängt tors-dagar och januari.
Castello di Serralunga d'Alba 0173-613358. Öppet 10-12 och 14-17. Stängt måndagar.

Museum i Turin/Torino

Museo dell'Automobile Corso Unità d'Italia. Öppet 9.30-12.30 och 15.00-19.00.
Museo del Cinema Piazza San Giovanni2 Öppet 10.00-12.00 och 15.00-18.30

Kloster i Piemonte

Abbazia di Santa Fede tel 011-9151124.
Cavagnolo (TO).
Certosa di Santa Maria di Pesio tel 0171-738123.
San Bartolomeo (CN).Tar emot gäster för både självhushållning och för halvpension.
Monastero di San Benedetto 0173-796172.
San Benedetto Belbo (CN). Här kan man sova och äta. Här målar man ikoner.
Abbazia di San Michele 011-939130.
Sant'Ambrogio Torinese (TO) Tar emot gäster. Klostret ligger vackert.
Glöm inte att i de flesta kloster kan man besöka och köpa sådant som munkar eller nunnor producerar; såsom honung, tvålar och hantverk.



Copyright © 2017 lafamiglia.se

Kontakta La Famiglia

Epost:
boka@lafamiglia.se
kontakt-info

Nöjda kunder
hos La Famiglia

Läs om vad tidigare kunder tycker:
Läs mer >>

kontakt-info

Boka flyg och hyrbil

Närmaste flygplats är Turin och Milano. Landar du sent i Milano är det inte säkert att du hinner fram p.ga trafiken i Milano. Du kan flyga med t.ex Ryanair och de reguljära flygbolagen.
Boka flyg och hyrbil här


Reseguider

Slow Food

Slow Food-rörelsen startades 1986 av den italienske journalisten Carlo Petrini i ett försök till att rädda de lokala mattraditionerna och de småskaliga producenterna av råvaror från att helt utrotas, samt för att hylla smaken och sinnet; ”Man är vad man äter”. Petrini sporrades att starta organisationen när den första McDonalds restaurangen öppnades i Rom, för att med "Slow Food Movement" skapa en internationell motpol till dagens allt mer jäktade matvanor. Man grundade en liten förening ”Arcigola” som sedan fick en enorm anslutning. På ett möte i Paris 1989 blev rörelsen internationell. Numera finns medlemmar i över 30 länder. Två historiska personer har ypperligt väl framfört Slow Food-filosofin. Den första av dem var filosofen Epicuros (341-270 f.Kr) som sade: ”Innan du funderar på vad du skall äta och dricka, fundera på med vem du vill äta och dricka.” Den andre var Charlie Chaplin, som i filmen "Modern Times" på ett utsökt sätt, beskriver hur den hektiska livsrytmen inverkar på människans välbefinnande och hennes matvanor. Snigeln är symbolen för denna rörelse. Läs mer här: http://www.slowfood.com/.

Diverse

Planera din bilfärd i Italien
Outlet
Piemonteguide
Klicka dig runt i Piemonte
Medeltemperaturer i Italien


Bokmärk sidan

Reseguider till Italien

• Guide till Florens
• Guide till Rom
• Guide till Toscana
• Guide till Cinque Terre
• Guide till Piemonte
• Guide till Sicilien
• Guide till Sardinien
• Guide till Italien