Reseguide till Cinque Terre

Med reservation för ändringar.

Cinque Terre i Ligurien

Ligurien sträcker sig från Ventimiglia (franska gränsen) söderut till La Spezia, norr om Toscana. Ligurien har flera kuststäder med stora hamnar av internationellt betydelse.

Genova är den största staden i Ligurien men även Savona och La Spezia är stora hamnstäder. I La Spezia hyr många besökare i Cinque Terre bil för att göra utflykter till exempelvis Toscana.

I södra Ligurien, strax norr om La Spezia, ligger Cinque Terre med de fem byarna; Monterosso - Vernazza - Corniglia - Manarola - Riomaggiore. Det är lättast att ta sig till dessa orter med tåg. Bil behövs inte (svårt med parkering). Väl på plats är det tåg eller båt som gäller. Mellan byarna är det mycket goda tågkommunikationer.

Närmaste flygplatser är Genova (40 min. med buss till tågstationen) eller Pisa (20 min. med buss/tåg till tågstationen). Räkna därefter med 1,5 tim tåg från både Genova alt. Pisa till Cinque Terre (för tågtider se: www.ferroviedellostato.it)

Välkomna till Cinque Terre och de fem byarna:
Monterosso - Vernazza - Corniglia - Manarola - Riomaggiore.
Sammanlagt har byarna ungefär 5000 invånare. Alla byar förrutom Monterosso och Corniglia är stängda för biltrafik (dock ej yrkestrafik). Bilen parkerar man utanför byn och sedan går man till fots in till byn. Största närmaste stad är La Spezia som ligger 10 min. med tåg söder om Riomaggiore.

Utmärkelser

1997 blev Cinque Terre utsedd till världsarv på UNESCO’s lista i nobelt sällskap av italienska städer som t.ex Rom och Florens. Allt som allt är 36 platser i Italien utsedda till världsarv (i hela världen är det 600 platser varav Sverige har 12, t.ex Falu Koppargruva).

Cinque Terre blev år 2000 utsedd till den 20:e nationalparken i Italien och området är även ett marint reservat. Området ger ut en månadstidning som även finns på engelska; "La voce del Parco".

Landskapet

Cinque Terres byar är små och otillgängliga. Det är klippigt, brant och fantastiskt vackert. Längst bergens sidor har människorna odlat vindruvor och grönsaker på små terrasser, avskiljda från varandra med små stenmurar, i över tusen år. Den saltfyllda luften har givit grödorna en speciell karaktär. Det är ett svindlande vackert och dramatiskt landskap.

Monterosso i norr har en fin sandstrand. Söder om Monterosso, ligger Vernazza med en liten, charmig hamn. Corniglia hänger sig fast på en klippa, högt upp över havet. Manarola har en liten hamn och Riomaggiore med branta gräner och trappor, ligger längst ned, norr om Portovenere och La Spezia. Cinque Terre byarna samarbetar både inom turism och vinproduktion och de marknadsför sig som en enhet.

Cinque Terre byarna dateras ända tillbaks till romartiden. Det finns spår efter både etrusker och romare. Man kan se spår av bosättningar och av Genovas dominans. På 1300-talet var byarna befästa med mindre torn och fästningar. Spår av dessa fästningar är fortfarande synbara i t.ex Vernazza, Monterosso, Riomaggiore och Manarola. Så sent som för hundra år sen, var den enda möjligheten att komma hit med båt eller via stigarna. Nu är tåget det mest bekväma transportmedlet för att komma till denna del av kusten. Från La Spezia tar det 10 min. till Riomaggiore och 20 min. till Monterosso.

Vinet i Cinque Terre

Det mest kända vinet heter Cinque Terre D.O.C. Vinodlingarna har gamla anor och ligger utspridda på branta terrasser med små stenmurar omkring sig. Vid plockningen läggs druvorna i korgar som bärs på axlarna eller på huvudet, som förr i världen. Idag finns få yrkesodlare kvar. Främst odlas ett vitt vin som heter ”Cinque Terre”, gjort på fyra olika sorters druvor: albarola, vermentino, trebbiano och bosco. Odlingarna är låga, mellan 50-100 cm. Det mest ”speciella” vin som framställs, heter ”Sciacchetrà” och görs på torkade vita druvor som får torka i två månader. Efter pressning och jäsning, lagras det på fat under ett helt år. Färgen är mörk bärnsten och det smakar både starkt och sött. Odlingsjorden får man arrendera i 20 år gratis och stöd får man också från områdets vinkooperativ.

Vill ni komma i kontakt med vinkooperativet i Cinque Terre, ring +39-0187-75 80 41 eller fax. +39-0187-92 00 76.

Vandra i Cinque Terre

Kuststräckan Genova - La Spezia är ett enda långt vandringsstråk. Hisnande utsikt från bergens stup. Naturen varierar mellan barrskog, vinodlingar och olivlundar. Många som kommer hit vandrar på stigarna som binder samman de olika byarna i Cinque Terre. Alla vandringsleder är ordentligt utmärkta och turistbyrån delar ut gratis vandringskartor. Den kanske mest kända leden är SENTIERO 2 som i folkmun kallas Sentiero Azzurro. Den går mellan Monterosso och Riomaggiore, alltså Monterosso i norr och Riomaggiore i söder, och är 12 km lång. Denna led är avgiftsbelagd. Övriga leder (ca 25 st.) är kostnadsfria. Avstånden i Cinque Terre är korta och det finns inte behov av att byta boende till olika byar under er vistelse. När man vandrat klart för dagen, tar man snabbt och lätt tåget "hem". Tågen går fram till midnatt.

Observera att vid dåligt väder, stängs alltid vandringslederna av! Se nedan för mer information ang. Sentiero Azzuro som är delvis stängd.

Här kan ni se vilka leder som är öppna idag:
http://www.parconazionale5terre.it/sentieri_parco.asp?id_lingue=2


Informationen gäller dagens datum. Detta innebär att vid er ankomst, kan fler leder vara öppna alternativ fler leder vara stängda.

Här finns också information om resp. led och kartor att skriva ut!

Det finns alltså aldrig några garantier för vilka leder som är öppna resp. stängda!

Vandringslederna i Cinque Terre är inte byggda för turister utan skapades för hundratals år sedan, då det inte fanns varken bilvägar eller järnväg mellan byarna. Invånarna i de fem byarna livnärde sig på fiske men även på jordbruk. P.ga bergens branta sluttningar, "terrasserade" man bergen (liknande risodlingarna i t.ex Indonesien) och på såvis kunde man odla grönsaker, oliver och druvor. Med åren blev de av människor och åsnor upptrampade stigarna, till "vandringsleder". Idag odlas mer grönsaker för hemmabruk och det finns en viss olivolje- och vinproduktion (till försäljning).

År 2000 utsågs Cinque Terre till Italiens minsta nationalpark med ett område på 4300 hektar mark. Cinque Terre är med andra ord, en helt unik skapelse! Men med åren har invånarna mer och mer övergett sina "jordlotter" och de sammantaget milslånga låga murarna kring odlingarna, börjat rasa samman. Detta gör nu idag, att området är extra känsligt för regn med stora mängder vatten som kan aktivera jordras. Därför har nationalparken ett stort ansvar i att se till att det är helt säkert att vandra här, därav att man då och då stänger av leder!

Den leden som många vandrare väljer, heter Sentiero 2 (i folkmun "Sentiero Azzuro") och går mellan de fem Cinque Terre byarna, längt med havet. Den är mycket kuperad, då alla byar utom Corniglia, ligger i varsin "dal" mellan bergen.

Leden går (om man går från söder): Riomaggiore - Manarola - Corniglia - Vernazza - Monterosso (OBS! Detta är bara en av ca tjugofem leder i området).

TIPS OM VANDRINGSLEDEN SENTIERO AZZURO:

Om sträckan Via dell'Amore (Riomaggiore - Manarola) är stängd: Alternativ: Du kan vandra från Riomaggiore via bergen och ned till Manarola. Vissa delar har fantastiskt utsikt! Relativt arbetsam att vandra.

Om sträckan Manarola - Corniglia är stängd: Alternativ: Manarola via Volastra till Corniglia. Mycket vacker! Relativt arbetsam att vandra. Räkna med två tim. vandring. Sträckan Manarola - Volastra tar ca 30 min. att gå. Känner man inte för det, finns buss upp till byn Volastra och sen är det 1,5 tim. kvar att gå. Volastra är en fin by, väl värd att besöka!

Upp till byn Corniglia (90 m. ö.h.) är det 382 trappsteg (buss finns). Byn är väl värd ett besök!

Sträckan Corniglia – Vernazza: 4 km. lång Tid: ca 1,5 tim. Svårighet: lätt/medel
Denna sträcka tar er upp till borgen Prevo (207 m. ö.h.) och ni vandrar mellan olivträd och vindruvsodlingar.

Sträckan Vernazza – Monterosso: 3 km. lång. Tid: ca 2 tim. Svårighet: medel. Leden går på ca 150-200 m. ö.h.

Man startar med de stora stigningarna i början av vandringen och kan sedan njuta av den fantastiska utsikten bland vinodlingarna. Första delen består till stor del av trappor, vilket kan vara bra att veta för den som har problem med knäna. För den som bara vill vandra på stigar i naturen på mjukt underlag av barr och torra växter, så kan turen från t ex Riomaggiore till Colle del Telegrafo, vara ett bra alternativ. Fråga gärna personalen på Turistbyrån, det finns leder som passar alla!

Observera att vid dåligt väder, stängs alltid vandringslederna av!

Här kan ni se vilka leder som är öppna idag:
http://www.parconazionale5terre.it/sentieri_parco.asp?id_lingue=2


Informationen gäller dagens datum. Detta innebär att vid er ankomst, kan fler leder vara öppna alternativ fler leder vara stängda.

TIPS! Den långa vandringsleden nr 1 som går från Portovenere i söder till Levanto i norr, en sträcka på ca 25 km. (ca 12 tim. vandring).

Övriga leder

Det finns många andra vandringsleder i området som är gratis och där det är färre vandrare, t.ex. Santuari och Punta Mesco - Levanto. Vandra Riomaggiore söder ut, är också fint. Tips från La Famglia resenär: ” Leden mellan Levanto och Monterosso är jättetrevlig, tyckte vi, så den ska vi gå igen! Det tog ca 3 timmar att gå med kort paus. Beroende på om man vill gå brant upp ... och då menar jag mycket brant !!! och trappsteg bara ibland ... då börjar man i Monterosso och avslutar med lättare lutning nedåt mot Levanto, där man kommer ner vid havet / stranden. Jag skulle rekommendera den om man är lite tränad och det var mycket vacker natur. Man måste ha bra skor då det är både mjukt och bergigt /underlag varierat över hela leden. Vi gick andra vägen och började lugnare och avslutade med brant neråt och det tyckte vi var bra. Men man får inte ha ont i knäna och man behöver ha ganska bra kondition, tycker jag nog för de leder vi gick. Och så måste man ha lite att äta och vatten med sig!”

Generell information om Cinque Terre Card

Köper du kortet får du:

Vandra på de leder som är avgiftsbelagda
Guidade turer (enl. veckans program)
Åka buss inom byarna.
Besöka Centro di Educazione Ambientale del Parco
Gratis Wifi på Hot Spot i området


Ca. priser:

En dag vuxen €7 -9
Två dagar vuxen €15-16
En dag ungdom €5-6
Två dagar ungdom €8-9

En dag familj €20-22
Två dagar familj €32-34

Tåg i Cinque Terre

Åker ni mycket tåg, så kan det löna sig att köpa Cinque Terre kort med tåg inkluderat. Gäller om man tar tåget minst tre gånger per dag och går en del av Sentiero Azzuro. I detta kort ingår även bybussarna. Man kan t.ex åka buss Manarola – Volastra. Alternativet är att köpa tågbiljetter på plats (enkelbiljetter. Kostar ca 1,80 – 2,10 euro). Dem stämplar ni sedan i biljettautomaterna (gäller alla tågresor). Det ska också finnas en tågbiljett för ca 4 euro som är giltig i 6 tim. Köper man den, hinner man åka mycket under en dag. Men tydligen kan man bara åka åt ett håll… Tågtider för tågen som passerar Cinque Terre byarna, kan ni få en egen tabell till inne på Cinque Terre Informationscenter, som finns vid alla tågstationer i byarna inkl. La Spezia. Observera att för längre sträckor (över 200 km.), köps tågbiljetterna i La Spezia, Monterosso eller Levanto (gäller t.ex resor till Pisa). Man kan inte heller i Cinque Terre, köpa biljetter till snabbtåg som Intercity, Freccia Bianca, Freccia Rossa m.fl.

OBS! Tåget går genom en tunnel som passerar byarna. Varje ”stationsöppning” är liten. Det innebär i praktiken att de första vagnarna och de sista stannar i tunneln, där det är mörkt och det kan vara svårt att uppfatta att man är framme, gäller särskilt i Vernazza!

TÅGTIDER

www.ferroviedellostato.it

Byarna

Monterosso ligger längst upp i norr och är den största av de fem byarna. Här finns både en ny och en gammal stadsdel. Monterosso är inte lika brant som de andra och har en bred sandstrand, vilket innebär att det är fler människor här och kommers! Därefter kommer Vernazza med sin fina hamn, Corniglia, liten och vacker men utan hamn och med minst turister. Det är 382 trappsteg upp till byn från tågstationen. Buss finns. Rekommenderas! Manarola, är en by med väldigt nätta proportioner och huvudgatan fylld av uppdragna fiskebåtar, eftersom det inte finns någon ordentlig hamn. Slutligen Riomaggiore längst ned, norr om Portovenere. Brant och dramatiskt.

Monterosso

Den största byn i Cinque Terre med 1 685 invånare, s.k "Monterossini". Monterosso ses som "huvudstaden" av invånarna själva. Ekonomin är god och här finns ett flertal trestjärniga hotell. Här har också turismen utvecklats mest. Monterosso är omgiven av kullar med oliv- och vinodlingar. Här finns både sandstrand och klippbad. Stranden är fin och havet vackert. Det finns en liten del av stranden som är mer långgrund (passar små barn utmärkt). Vill man bada på den privata delen, kostar två solbäddar plus ett parasoll, ca 14-18 euro/dag. Monterosso består av en ny och gammal stadsdel. Trevliga affärer i gamla stan. Staden är fin och välvårdad, särskilt den gamla delen. Det medeltida tornet Aurora finns på Cappuccini kullarna. I San Francesco kyrkan bevaras viktiga konstföremål. Det finns ett konstverk som ev. har målats av Van Dyck. De karaktäristiska restaurangerna erbjuder möjlighet att provsmaka typiska liguriska rätter tillsammans med det berömda vinet från Cinque Terre. Från Monterosso går det flera utflyktsbåtar till Isola Capraia, Portofino, akvariet i Genova m.m.

Vernazza

Vernazza är en liten och mycket pittoresk by med 1189 invånare. Vernazzas invånare tycker att deras by är den överlägset vackraste. Den har en liten sandstrand i hamnen, mycket klippor och djupt vatten. Bilfritt. Orten producerar ett eget vin och här har den brittiske kocken Floyd lagat kräftor på piazzan. Under romartiden hette Vernazza "Vulnetia". Det finns inte så mycket antecknat om Vernazzas ursprung. Man tror att byn tidigare låg högre upp. Sluttningarna som leder ned till byn består i huvudsak av vinodlingar med en produktion av vin som är mycket uppskattad och som inte går på export. Byn består av en huvudgata, Via Roma och där finns det mesta. Övriga delar av byn är full av smågator och trappor. Kyrkan nere vid hamnen är i gotisk stil och byggd på 1300-talet. 20 juli varje år är det stor byfest i Vernazza! Då firar man sitt skyddshelgon S.Margareta. Längst ut på udden ligger borgen Doria. Här ifrån här ni en fantastisk utsikt. Vi skulle också vilja rekommendera att äta pasta med havskräftsstjärtar hos Taverna dall' Capitano. Hos Giaccomo och hans familj har La Famiglia ätit sedan 1971! Bordsreservation rekommenderas, särskilt högsäsong och helger.

Shoppingtips: "Storie in Italy" på Via Roma 21, Vernazza www.storieinitaly.com

Corniglia

Corniglia ligger på en klippig udde vid havet, på kanten av en dal, precis intill vackra vinodlingar. Byn ses som lillebror bland de andra byarna och byn har minst utvecklad turism. San Pietro kyrkan är ett av de mest intressanta monumenten i Cinque Terre, daterad 1334. Byn ligger inte vid vattnet, så inga båtar stannar här utan man kan bara ta tåget. Det är den lugnaste av de fem byarna. Observera att det är 382 trappsteg från tågstationen upp till byn men det finns bussar. De går var tjugonde min mellan kl 8 - 20. Men det är roligt att gå upp för trappan!

Manarola

Byn är liten och pittoresk. Manarola har tät kontakt med Riomaggiore, barnen delar t.ex. skola. På kvällen drar fiskarna upp sina båtar från hamnen, så på natten är den lilla huvudgatan full med målade träbåtar. Vill du inte ge dig ut på några längre vandringar, så får du bara inte missa att gå Via dell'Amore, mellan Manarola och Riomaggiore. Glassaffär nära hamnen med gott rykte. Köp en Pinocchioglass, om ni har barn med er!

Riomaggiore

Cinque Terre är den by som ligger sydligast och har 1971 invånare. Här är väldigt vackert, många turistbyråer och resebyråer har Riomaggiore på framsidan av sina broschyrer eller på sina affischer. Riomaggiore ses som det politiska centrat, eftersom Nationalparkens centrum ligger här, vilket gett många nya arbetstillfällen. Under det senaste århundradet har lantbruket och sjöfarten betydligt minskat till förmån för turismen. Riomaggiore kännetecknas av mycket stora nivåskillnader. Informationcentrat i Riomaggiore (vid tågstation och i slutet av huvudgatan, via Colombo) har öppet kl: 8-19.30 alla dagar under högsäsong. Precis före gångtunneln (om du kommer från tågstation), finns hiss upp till ”krönet” av Riomaggiore för 1 euro. Ta hissen upp och kika på utsikten! På den högsta delen finns en församlingskyrka, San Giovanni Batista, byggd 1340. På 1870-talet började kyrkan att rasa, så den byggdes om i gotisk stil. Det finns även ett slott från sent 1500- tal. Silvio Michielini, som La Famiglia bokar hos, är organist i kyrkan och ger fantastiska konserter.

Till Riomaggiore kommer en del dykare. Dykcentrat i Riomaggiore ligger i gångtunneln till hamnen (höger sida). För ytterligare information, besök www.5terrediving.it. Man kan även hyra snorkel och kanot.

I Riomaggiore badar man antingen nere i hamnen eller till vänster om byn, där det finns en stenstrand med djupt vatten. Från Riomaggiore tar man sig till de övriga Cinque Terre byarna med tåg eller båt. Ska man till Portovenere, så får man åka bil eller båt, det går inga tåg. Buss finns från Santa Margherita.

Restauranger

Många av restaurangerna har liknade menyer. Mycket skaldjur. Priserna är lägre än i Sverige men inte billigt. Några förslag:
Manarola:
Aristide (rakt fram efter gångtunneln. Har bord på piazzan)
dal Billy (fiskrestaurang, höger efter gångtunneln, längst bort, högst upp).Via A. Rolandi 122
Monterosso:
Miky la cantina (strandpromenaden, Via Fegina 90)
Andrea (billig, ligger i gamla stan, Via Vittorio Emanuele 5)
Riomaggiore:
"dau cila" (i början av hamnen, till vänster)
Ristorante Bar Ripa del Sole (i slutet av byn och gatan till vänster).
Vernazza:
Taverna dal Capitano (på piazzan, öppnade 1965)

I byarna finns take-awayaffärer med god mat som pizza, foccacie, torta di riso, pasta m.m. Gott och prisvärt. La Famiglia brukar handla på ”Te la do io la merenda” på Via Colombo 161 i Riomaggiore. I mataffärerna kan de göra smörgåsar tilll er(panini).

Övrigt

Passa på att åka båt när ni är i Cinque Terre. Besök deras websida www.navigazionegolfodeipoeti.it. Olika typer av båtutflykter, rekommenderas varmt! Observera att det är utflyktsbåtar, inte ”transportbåtar”.

Bra strand: Bonassola, 10-20 min. tåg norröver. Lugnt och lite turister. Sandstrand finns även i Levanto men den är finare i Bonassola (tycker vi).

Många musikkonserter på torg och i kyrkor under sommaren.

VÄDER CINQUE TERRE

Temperatur ºC:
Januari 5-11
Maj 15-23
Augusti 19-32
November 9-16

Dagar utan regn:
Januari 13
Maj 26
Augusti 29
November 19

Förslag på utflykter:

Santa Margherita - Portofino

Santa Margherita har 11 236 invånare och är en känd hälso- och badort i Tigulliobukten, mellan Rapallo och Portofino. Staden har anor från romartiden. Under Napoleontiden hette orten Porto Napoleone. Kika närmare på Villa Durazzo (Piazza San Giacomo) från 1500-talet, med en elegant italiensk trädgård. Besök även Museo Vittorio G. Rossi, som är ett museum om den kände journalisten och författaren. Från Santa Margherita är det nära till den luxuösa orten Portofino. Det är lätt att ta tåget till S. Margherita och sedan buss 82 vidare till Portofino. Kommer ni med bil får ni parkera i parkeringshuset vid stadsgränsen, eftersom Portofino är bilfritt. Vi kan varmt rekommendera ett besök i Portofino. Det är mycket vackert, charmigt och mycket, mycket dyrt. Men en middag nere vid hamnen kostar faktiskt bara strax under en högklassisk restaurang i Sverige. Kockarna hämtar sina råvaror från havet; fisk, räkor, kräftor och bläckfisk. Kändisfaktorn är hög här! Senast såg vi Madonna;-) Valentino och Armani har b.la sommarhus här och Rod Stewart gifte sig för åttonde gången (och sista?) i Portofino. Det finns utflyktsbåtar som b.la går Riomaggiore – Portofino (juni-sept., 2,5 tim. lång).

Portovenere

Norr om La Spezia, ligger den vackra byn Portovenere på en udde. Väl värt ett besök. Portovenere ser ut som Vernazza men är betydligt större. Många poeter, särskilt brittiska på 1800-talet, har funnit sin inspiration här. Till Portovenere kan man lätt åka på utflykt från Cinque Terre. Utanför Portovenere ligger Isola Palmaria med en bra restaurang. Den första dokumentationen över Portovenere, är om hamnen, Portus Veneris, där romarna stannade på väg till Frankrike och Spanien. Den piromanske Castrus Venus, nu Piazzale Sant Pietro, överlämnades av Grimaldo Vezzano år 1113 till Genovas konsul. Denne lät senare byggda Castrum Nouvos, kallad Colonnia Januenisis. Den nya staden fick stadsmurar och 1160 byggdes Castello Superiore. Castello Superiore byggdes om 1458. 1400- och 1500-talet vittnar om flera nya kloster; San Pietro och San Giovanni på Isola Palmaria och benediktinerklostret på Tino. På klostret i Le Grazie finns intressanta fresker.

Den yttersta spetsen på halvön domineras av Chiesa S.Pietro, byggd 1277 på grunden av en gammal romersk kupol. San Lorenzo kyrkan byggdes år 1116 av Antelnius, inspirerad av lombardiska kyrkor. Nedanför slottet, på den övre delen av byn, kan man se gamla husruiner. Dessa ruiner höjer sig över den välkända Grotta Arpaia. Bakom Palmaria ön (Isola Palmaria) finns många vackra grottor: Grotta Azzura, Grotta Vulcanica, Grotta delle Verinelle och Grotta dei Bolombi. Den gamla byn med sina torn och sina ovanliga befästningar mot havet, dess smala gator, monument och naturlig skönhet, har alltid blivit beundrad av artister och poeter. Hit åkte jetsetfolket på 1960-talet, la Dolce Vita;-)

Via G. Cappellini är en fin gågata som går mellan gamla hus, många med dekorerade fasader och små arkader. I bortre ändan av gränden finns en vacker vy från Piazza San Pietro. På toppen finns den svart- och vitrandiga marmorkyrkan byggd i gotisk stil. Från S. Peters kyrka går en lång stentrappa ner till Arpiagrottan, även känd som lord Byron grotta. Därifrån har man en underbar utsikt över klipporna längs kusten. Ovanför byn ligger Chiesa San Lorenzo, byggd år 1131. Kyrkan har blivit restaurerad så likt originalet som möjligt. För ytterligare information om utflykter och tidtabeller, finns turistbyrån vid Piazza Bastre. Ni kan promenera upp till slottet, byggd på 1400-talet som försvarsbefästning och daterad till romersk, bysantinsk och medeltida tid. Från toppen av slottet har man en hänförande utsikt över Porto Venere, ”Poeternas bukt” och Versiliakusten. När ni kommit ner från slottet, till kajen, kallad Calata Doria, ser ni många höga hus, originellt byggda som försvarstorn. Här från finns det möjlighet att ta båt och besöka öarna Palmaria , Tino, Tinetto och den kända Azzurogrottan eller ta en längre tur till Cinque Terre norrut eller till Lerici på andra sidan bukten. På vägen till Portovenere (söder ifrån) ser du Le Grazie, en liten by där man kan besöka Villa Romana del Varignano med ett arkeologiskt intresse.

Sestri Levante

Sestri Levante är en klassisk, ligurisk badort som är full av roströda hus med gröna fönsterluckor. I Sestri Levante bor drygt 20 000 invånare. Här semestrar människor från bl.a. Piemonte och Milanotrakten. Här finns klippbad, sandstränder (Baia del Silenzio, lord Byrons favoritvik), snorkling, möjlighet att hyra kanot, shopping, barer, restauranger m.m. Sestri hette Segesta Tigullium under romartiden. Sestri Levante finns dokumenterat redan år 909. I historisk tid har Sestri huvudsakligen tillhört republiken Genova, men har även varit inblandat i krigen mellan Guelferna och Ghibellinarna (från Toscana). Sestri Levante ligger på en halvö med stränder på var sida; Baia del Silenzio och Baia della Favole. Baia della Favole betyder ”Sagobukten” och den är döpt efter HC Andersen, som var väldigt förtjust i Sestri. Det italienska fenomenet ”privatstränder” innebär att man kan hyra stolar och parasoll. Man får vara där för att bada och promenera men man får inte ta med sina egna handdukar, stolar osv. om man inte betalt inträde. I Sestri finns även fria stränder.

I ena änden av Baia del Silenzio, ligger en bra restaurang, Ristorante Portobello, med mycket vacker utsikt. På lördagar, när det är mycket folk, breder ägarna ut orientaliska mattor på stranden och dukar med extra bord. Bordsreservation rekommenderas under högsäsong. Gå dit eller ring: 0185 - 415 66 eller 48 55 10.

I Sestri är det marknad på lördagar i gamla stan, Piazza Aldo Moro. Då säljs huvudsakligen kläder, men även grönsaker, korvar och ost. Via C. Colombo och via XX Aprile heter shopping- och restauranggatan i Sestri. Titta lite extra på husens fasader, det flesta husen är handmålade och utsmyckade. På kvällarna under högsäsong arrangeras här modevisningar och konserter. Det är mycket folk på sommaren, särskilt på helgerna. Augusti är det mycket folk på stränderna. H.C Andersen har bott i Sestri Levante och det finns ett bokpris uppkallat efter honom. Det heter Andersen-priset och är internationellt erkänt. Prisutdelningen är i juni och går till den bäst skrivna sagan. I stadsparken finns en fontän med skulpturer inspirerad av den nordiska sagomytologin. Strandpromenaden i Sestri är fylld av diverse attraktioner för barn. Hotel Celeste har en fin bar som ligger på en träveranda över vattnet. Där kan man sitta på kvällen och skåda ända bort till Portofino och dricka Bellinis;-)

Genova

Genova var Europas Kulturhuvudstad 2004. I Genova ligger Europas största akvarium, L'Acquario di Genova med över sju miljoner besökare per år. Väl värt ett besök. Akvariumet passar alla åldrar. För att komma dit tar man bussen från tågstationerna Stazione Principe eller Stazione Brignole. Du kan också gå från Stazione Principe. Följ de gula skyltarna, det är bara 10 min promenad.

I hamnen ligger också Città dei bambini ett naturvetenskapligt centrum för barn med interaktiva aktiviteter.

Förslag på andra orter att besöka i Ligurien

Bonassola, San Remo, Camogli, S.Fruttoso, Rapallo, Zoagli m.fl.Copyright © 2022 lafamiglia.se

Kontakta La Famiglia

Epost:
boka@lafamiglia.se
kontakt-info

Nöjda kunder
hos La Famiglia

Läs om vad tidigare kunder tycker:
Läs mer >>

kontakt-info

FLYG OCH TÅG

Närmaste flygplats är Pisa och Genova. Från Pisa till Cinque Terre är det 1,5 tim. med tåg.
Läs mer om flyg här
Sök efter tågtider här

Bil

Det är bra om du inte har bil, parkering är dyrt och svårt i Cinque Terre.

Avstånd

• Pisa 9 mil.
• Genova 12 mil.
• Florens 16 mil.
• Bergamo 26 mil.
• Rom 44 mil.


Reseguider

Google Maps Monterosso
Google Maps Vernazza
Google Maps Corniglia
Google Maps Manarola
Google maps Riomaggiore

Diverse

Cinque Terre-guide
Klicka dig runt i Cinque Terre
Medeltemperaturer i Italien
Karta över Italien
Sök tågtider här
www.cinqueterre.se
Outlet
Båtutflykter

Video från Cinque TerreBokmärk sidan

Reseguider till Italien

• Guide till Florens
• Guide till Rom
• Guide till Toscana
• Guide till Cinque Terre
• Guide till Piemonte
• Guide till Sicilien
• Guide till Sardinien
• Guide till Italien